fredag 30 april 2010

Leilas Lemoncurd

Jag är egentligen inte mycket för syrliga saker, men ibland kan just citron - i lagom mängd! - göra det lilla extra för ett bakverk. Här testade jag Leila Lindholms lemoncurd som är rejält syrlig enligt mina smaklökar mätt. Å andra sidan äts lemoncurd sällan direkt ut burk utan blandas upp med lite grädde eller varvas med frukt och andra sötsaker till en efterrätt.


Lailas lemoncurd
ca 3 dl

3 citroner
1,5 dl socker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Tvätta citronerna noga och torka. Koka upp citronsaft från 2 av citronerna och rivet skal från tre, med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.

Blanda ut maizenan med saften från den tredje citronen och rör ner detta i vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar.

Häll över i en ren skål och låt krämen svalna. (Jag fick sila lemoncurden först eftersom en del av äggen hann börja koagulera och bilda små klumpar)

5 kommentarer:

  1. Jag är tvärtom, jag ÄLSKAR allt som har med citrus att göra! :-) Den här lemon curden verkar riktigt god! För att inte tala om rulltårtan med kokos och blåbär. Härlig inspiration! :-)

    SvaraRadera
  2. Madeleine Åberg7 maj 2010 kl. 14:20

    Jag vill testa det någon gång, verkar gott. :)
    Men om jag få påpeka heter hon faktiskt Leila.
    Föresten har du en jättebra blogg.

    SvaraRadera
  3. Smaskigt :)
    Men du råkar inte mena Leila Lindholm? ;p

    SvaraRadera
  4. ett tips. fröken lindholm heter Leila ;)

    SvaraRadera
  5. haha oops! Jag skyller den på tryckfelsnisse! ;)

    SvaraRadera