fredag 1 januari 2010

Misslyckad Creme caramel

Foto från finecooking.com

Hade bestämt mig för att ge mig på Creme caramel till efterrätt på nyårsafton. Kollade igenom några recept på nätet och ställde mig sedan vid spisen. "Börja med karamellen: smält socker och vatten i en kastrull eller stekpanna tills den blir gyllene" Lät ju inte alltför svårt!

Jag hällde i 2 dl socker och 3 msk vatten i en stekpanna, brassade på full värme och såg hur fint det kokade i pannan. Rörde om ordentligt också för att det inte skulle stelna på kanterna. Precis när jag tror att det bli gyllene försvinner det sista vattnet och kvar i stekpannan fanns enbart vitt hårt pulveriserat socker.

Hmm. Okej. Det var kanske för lite vatten? Kollade nätet igen och tog nu 2 dl socker och 3/4 dl vatten i stekpannan. Full värme och rörde lika flitigt denna gång. Samma sak händer igen! Bara vitt socker kvar - inte en tillstymelse till att bli karamellfärgat!

Vad i... ?? Ut på nätet igen och googlade på "creme caramel + fel, creme caramel+ hårt socker, creme caramel + ... osv". Hittade inget användbart förutom på en enda sida där det stod att karamellen kunde sockra sig om man rörde för mycket. AHA!

Ut till spisen igen - i med 2 dl socker och 3/4 dl vatten i stekpannan, full värme och stod lugnt vid sidan om och tittade på hur fint det kokade. Inget rörade what so ever. Samma sak igen. Torrt, vitt, hårt socker.


Det var väl självaste ...?? Hur svårt kan det vara?! Fick ta fram det tunga artilleriet - Youtube. Efter att ha tittat på 2-3 filmer där alla använt kastruller istället för stekpanna och smält sockret på medelstark värme utan omrörning bestämde jag mig för att göra samma sak. Ut till köket igen - nu i med 2 dl socker och 3/4 dl vatten i en kastrull, på med medelvärme och stod lugnt och stilla och tittade på under tiden som det bubblade. Ser bra ut detta.. och jajjemen.. där började det ändra färg! Snurrade lite på kastrullen (som jag sett att de gjorde på Youtube!) och allt verkade perfekt. Segersmilet började komma fram på mina läppar. Ställde fram portionsformarna och förberedde långpannan som portionsformarna skulle stå i genom att hälla i det kokande vattnet i den.

Karamellen blev klar - hällde snabbt upp den i de fyra formarna. Tog upp en form och började snurra runt den lite för att få upp karamellen på kanterna också. När det var dags för form nummer två tog det stopp. Stenhårt! Den nedrans karamellen hade stelnat innan jag hunnit få den där jag ville. Med en tom stirrande blick tittade jag på mina ugnsformar - när jag äntligen lyckas få till karamellen så ska det sluta så här.

KLIRRRRR. Ljudet fick mig att hoppa en halvmeter bakåt! Va?? Skämtar du med mig?? Den varma karamellen spräckte den ena formen mitt itu! Och det var här jag gav upp. Varken tiden eller tålamodet tillät fler försök att få till en Creme caramel till nyårsefterrätt.

Om mina gäster blev utan efterrätt? Nja.. efter att nerverna och jag själv kommit till sans igen var affären stängd och gästerna komna. Det fick bli glass med barndomens favorit - varm kolasås istället. :)


Trots mina fyra misslyckade försök tänker jag INTE låta en Creme caramel besegra mig i köket! Sitter ni inne med några bra tips så mottages dessa tacksamt till nästa försök! :)

4 kommentarer:

 1. Hej! Vilket fantastiskt tålamod du har! Jag hade aldrig orkat så många försök. Jag har aldrig gjort creme caramel men jag har karamelliserat socker många gånger. Det blir alltid så att det först bubblar och kokar i sockret och vattnet, sen blir det vitt och hårt, väntar du lite till så börjar det så sakta smälta lite och bli fint guldgult.

  SvaraRadera
 2. Ja, vilket tålamod! Vågar man ge sig på creme caramel efter man läst detta? Hihi...

  SvaraRadera
 3. Hej,
  det låter att du hade bara socker o vatten utan 20g smör.det är viktigt att smält smör först och sen rör i socker med vatten. det gjorde jag idag , och det var okej.
  Lycka till
  Emad

  SvaraRadera
 4. Man måste ha varma formar, fördelaktigt med metall så att de inte spricker så lätt..
  Då formarna är varma stelnar sockret inte lika snabbt och de behövs nästan finnas en varm platta till hands för att smälta sockret igen!
  Man ska absolut inte röra i en karamell om man inte bara rör lite försiktigt för att blanda i mer socker i de redan smälta sockret och då bör träslev användas då de inte leder värme som metall eller smälter som plast.
  Hoppas du har lyckats göra dem nu!

  SvaraRadera