lördag 16 januari 2010

Grekisk pyttipanna

En grekisk pyttipanna är inte alls lik den skolmatspyttipanna vi är vana vid. Denna rätt görs helt i ugn och består av klyftpotatis, fläskfilé och grönsaker. Köttet ska marineras i minst 6 timmar eller ännu hellre över natten i en chili- och vitlöksmarinad. Enkelt, väldigt gott och en bra bjudrätt eftersom den räcker till ca 8 personer! Det enda problemet jag hade var att jag fick tag på en ovanligt hård potatissort och fick köra formen i ugnen vääldigt länge innan potatisen mjuknade. (Lägg över aluminiumfolie i så fall för att skydda grönsaker och ost från att brännas). Litet observandum på receptet eftersom mängderna av grönsakerna kan ökas på om så önskas, dessutom kan tiden det tar för att potatisen att mjukna variera...


Grekisk pyttipanna

8 port

Marinad
3 fläskfiléer
3 dl matolja
2 msk soja
4 tsk sambal oelek
4 vitlöksklyftor
Ingefära
Salt
Peppar

Till formen
2 kg potatis
2 tsk flingsalt
2 röda paprikor
1 rödlök (stor alt. 2 små)
5 tomater
300 g fetaost

Vitlökssås
5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2-3 vitlöksklyftor
1/2 lime (saften)
1 tsk grekisk salladskrydda (eller annan örtkrydda)

Putsa filéerna och skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Rör ihop marinaden och lägg i fläskfilén. Marinera i minst 6 timmar eller helst över natten.

Rör ihop crème fraiche och majonnäs, riv eller pressa i vitlök, limesaft och örtkrydda. Ställ kallt till servering.

Skala och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en långpanna eller stor ugnsform. Häll över lite av marinaden, blanda runt. Gratinera i 225 grader, 20 minuter.

Skär paprika i mindre bitar, rödlök i klyftor och tomaterna i skivor.

Ta ut potatisen, strö över flingsalt och rör om i formen. Lägg köttet ovanpå potatisen, sedan paprikan och rödöken. Häll över resten av marinaden. Gratinera i 10 minuter till.

Lägg på tomater och fetaosttärningar. Gratinera tills potatisen är klar, ca 30 minuter till.

Servera med en grönsallad och vitlökssåsen!

Stek potatisklyftorna i en del av marinaden i 20 minuter i 225 grader.

Vänd runt potatisen med salt. Lägg köttet på potatisen...

... fördela paprika och rödlök ovanpå köttet. Gratinera i 10 minuter.

Lägg på skivade tomtater och fetaosttärningar. Gratinera tills potatisen är mjuk, ca 30 minuter till.


Grekisk pyttipanna redo för servering

12 kommentarer:

  1. Mmm...det ser riktigt gott ut. Men en fråga....ska inte köttet stekas innan man slänger in det i ugnen????

    SvaraRadera
  2. Nej, köttet steks i ugnen! Jättesmidigt när man slipper bryna det först :)

    SvaraRadera
  3. Det där är ju sååå gott :)

    SvaraRadera
  4. Kan bara säga sååå gott

    SvaraRadera
  5. Tack för ett toppen recept!!

    SvaraRadera
  6. Nu har jag testat receptet,,,,rent ut sagt SKITGOTT!! Älskar vitlökssåsen...beroendeframkallande. Det enda minuset är att fetaosten blev lite för bränd av att ha den inne så länge....men man lär sig ju!! :)

    SvaraRadera
  7. Sjukt gott var det!!! Riktigt gott! Tack för fint recept!

    SvaraRadera
  8. Ett annat tips; vi använder alltid chevré ost istället, och självklart rödbetor, det är ju sååååå gott ihop!!

    SvaraRadera
  9. Ska ha Herrklubben ikväll och då blir de Grekisk Pytt. Har gjort denna flera gånger och de har blivit succé . Nu ska grabbarna i klubben också få smaka.
    Tack för ett underbart recept. Just namnet kanske inte passar till en sådan god rätt. Pyttipanna låter lite B i med att de är exklusivare än så. Kanske Grekisk Symfoni hade passat bättre.
    Med vänlig hälsning, Daniel

    SvaraRadera
  10. Gott, men nästa gång åker den ur ugnen lite tidigare!

    SvaraRadera
  11. Vad jag kan säga om den här rätten, den är så mäktigt och gott! Oj oj oj mättande också!

    MVH Martin S

    SvaraRadera