lördag 9 januari 2010

Chokladmoussetårta

En väldig chokladig tårta som bör kunna stilla chokladbegäret även hos den mest kakaostinna personen! Tårtan består av en browniebotten, ett lager mörk chokladmousse och ett lager mjölkchokladmousse.

Tyvärr var det lite knepigt att få till mousserna tyckte jag. Enligt receptet ska gelatinet röras ner i den smälta chokladen. Problemet var att hålla värmen uppe på chokladen under tiden som man rör ner gelatinbladen - om chokladen kallnar stelnar gelatinet och det blir bara en tjock klump av alltihop. Jag fick micra chokladen flera gånger för få upp temperaturen så att gelatinet skulle smälta.

Jag kom fram till att det finns två alternativ för göra detta lättare. Det ena är att först smälta gelatinet i mikron (lägg gelatinbladen i vatten i fem minuter, ta upp och krama ur vattnet, lägg bladen i en liten skål och micra i några sekunder tills det smälter) och sedan röra ner det i chokladen. Alternativ två är att värma allt på svag värme i en kastrull på spisen, rör gärna ner äggen först för att få en lösare smet och tillsätt sedan gelatinbladen. Det gäller att hålla tillräckligt hög värme för att gelatinet ska smälta men samtidigt se till att det blir för varmt så att äggen koagulerar. Viktigt att röra hela tiden!

Ett annat problem jag stötte på var att den mörka chokladen skar sig, det vill säga fettet separerades från chokladen och allt såg grynigt ut. Trodde att det var kört men jag rörde om ganska kraftigt när jag hällde i den vispade grädden och då fördelade sig chokladen jämnt i smeten igen!

Nu blir ni kanske helt avskräckta från att prova denna tårta men det tycker jag inte ni ska bli! :) Jag lyckades ju genom att följa receptet! Trots mina bekymmer är den väl värd sitt jobb i slutändan, kanske kan mina tips göra att det blir lite mindre jobb för er när ni ska testa den? ;) Jag har skrivit receptet för den mörka moussen enligt originalreceptet, men för mjölkchokladmoussen tycker jag att det är bättre om ni tillsätter äggen först och smälter gelatinet innan ni rör ner det i chokladen.


Chokladmoussetårta

Tårtbotten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
3 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Fördela moussen över tårtbotten.

Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinet i micron (10 sek) och rör sedan ner detta i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan.

Låt stelna i kyl några timmar innan servering.

16 kommentarer:

  1. ojojoj vad smarrig tårtan ser ut :) Är den lika god som den ser ut tro?*s*

    Ibland kan det vara trixit med lite olika saker men skam den som ger sig ;)
    Vissa bakverk får man allt göra fler ggr innan man får till det :)
    Tack för tipset annars :)

    Kram Stina

    SvaraRadera
  2. Vilken gudomlig tårta, helt i min smak :-).

    Jag brukar smälta gelatinet i micron innan jag blandar med choklad osv.

    Hoppas du får uppskattning för den.

    SvaraRadera
  3. Den där såg ju inte lite god ut! :D

    SvaraRadera
  4. Åh, det ser jättegott ut!!!
    Jag har fler tårtor/desserter av de slaget i min samling, men jag orkar aldrig ge mig in på att göra dem. Så frågan nu: Var det värt det??? :-)

    SvaraRadera
  5. Vilken chokladbomb! :-) Ser riktigt riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  6. Den här tårtan tror jag faller alla i smaken som gillar choklad!! :) Jag hade ju lite problem med mousserna, men om man har i äggen först för att göra chokladen lite lösare innan det smälta gelatinet rörs ner så tror jag att det går lättare. Tårtan blir dessutom ännu godare dagen efter.. jag hade så svårt att hålla mig borta från kylen så tills slut fick grannen och svärmor dela på det som var kvar! Så ja.. jag tycker det är värt jobbet :)

    SvaraRadera
  7. Vilken fantastiskt vacker tårta, den ser supergod ut :P

    SvaraRadera
  8. Åh, den här tårtan ser helt underbar ut! Dreglar nästan nu.. :)

    SvaraRadera
  9. Ser hur gott ut som helst. Håller precis på att göra den. Jag smälte chokladen i vattenbad och lät den stå kvar över vattnet när jag rörde i gelatinet. Det funkade perfekt, smälte som det skulle. Litet tips bara!

    SvaraRadera
  10. Hej hopp!
    Jag tjuvade receptet och det blev supergott.
    Länkade till din blogg så att du inte ska tro att jag tjyvar och tar cred! :)

    Supergoda recept i övrigt!

    SvaraRadera
  11. Första tårtan jag någonsin gjort, blev super. Hade födelsedagsfest, dem blev så uppskattad!!

    SvaraRadera
  12. Hej! Ser väldigt gott hur. En liten fråga, tror du man kan göra tårtan kvällen innan?

    SvaraRadera
  13. Hej!

    Ja, det går jättebra att göra tårtan kvällen innan! Jag skulle t.o.m rekomendera dig att göra den då, den håller flera dagar i kylen sen.

    Hälsningar
    Camilla //Mingodasida

    SvaraRadera
  14. Gjorde denna tårta idag och allt gick jättesmidigt tills jag kom till mjölkchokladen då den bara blev som en trådig boll när jag hällde i gelantinet som jag hade haft i mikron 10 sek. Men jag hällde i båda äggen och blandade som en galning och det redde faktiskt upp sig så nu är det bara och vänta tills den stelnat. Superbra och enkelt recept :-)

    SvaraRadera