tisdag 7 juli 2009

Jordgubbs- och cheesecakemuffins

Detta är nåt av det godaste man kan äta i muffinsväg! En kollega bjöd på dessa ljuvliga små muffinsar vid det obligatoriska fredagsfikat på jobbet en gång. Eller små! De har snarare storleken av en mindre måltid och ger en garanterad mätthetskänsla ett par timmar efteråt! Jo.. man kan välja en mindre muffinsform men det är inte riktigt samma sak! ;) Det är ett långt recept med flera olika moment - men det är det värt i slutändan!

Dessa muffins måste stadgas upp i en muffinsplåt. Utan att gå in på närmre detaljer så vet jag detta av egen erfarenhet... :) Det kan vara svårt att hitta en plåt som är gjord för extra stora muffins - jag har sett att Claes Ohlsson säljer annars går det bra att sätta pappersformar i stora silikonmuffinsformar - t.ex Anders Petter. Själv köpte jag min plåt på Citygross men det verkar inte som om de säljer sådana längre.


Jordgubbs och cheesecakemuffins
8 stora eller 12 mindre muffins

Muffinssmet
125 g smör (rumsvarmt)
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning
150 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1,5 msk maizena majsstärkelse

Cheesecakefyllning
200g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Vaniljströssel
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
60 g smält smör.

Muffinssmet
Vispa smör och socker mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan försiktigt ner det i smeten.

Cheesecakefyllning
Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig.

Jordgubbsfyllning
Skiva jordgubbarna och blanda med socker och majsstärkelse.

Vaniljströssel
Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och smält smör.

Till slut...
Placera ut muffinsformarna i en muffinsplåt.
Lägg en matsked muffinssmet i botten. Lägg på ett lager med jordgubbar (och lite av saften) på smeten. Lägg på en matsked muffinssmet på ena halvan av muffinsformen, fyll på med en matsked cheesecakefyllning på andra halvan. Toppa med lite jordgubbar på mitten. Strö till sist över vaniljströssel.

Grädda mitt i ugnen i 180 grader, ca 30 minuter tills smeten stannat. Känn med sticka. Grädda något kortare tid om du gör mindre muffins.

Och så ett långt steg-för-steg bildspel :)

Lägg en matsked muffinssmet i botten...

...fördela lite jordgubbsfyllning på smeten..

... fyll på med en matsked muffinssmet på ena halvan av av formen...

... och en matsked cheesecakefyllning på andra halvan...

.. på med ytterligare några jordgubbar (och lite av saften)..

...smula vaniljströsslet överst. Klart för gräddning!

6 kommentarer:

  1. Hehe, man lär sig av sina misstag! Ugnen blev ren och fin iallafall efter det baket!
    Tycker allt är du är lite väl snål med fyllningen i formarna, lite risker måste man ju ta! =)Nä seriöst, dessa muffins rinner över jättelätt!

    SvaraRadera
  2. Dessa muffins måste jag definitivt prova på att baka, de ser gudomligt goda ut! Lycka till i fortsättningen med din fina blogg, jag ser med spänning fram emot nästa smarriga inlägg :)

    SvaraRadera
  3. Jag har precis varit och inhandlat ingredienserna till detta, det ser så ljuvligt gott ut att jag inte kan motstå att baka det! Tack för en fin och inspireraande blogg :)

    SvaraRadera
  4. Hela min familj älskar dessa muffins! Har gjort dem ett antal gånger. Bra bildspel, det är lättare att förstå instruktionerna när man ser dem samtidigt :)

    SvaraRadera
  5. Har bakat dessa muffins i 10 år och de blir alltid en lika stor succé! Ni som inte har provat, gör det!

    SvaraRadera
  6. Hade ingen muffinsplåt så jag gjorde en stor kaka istället i en sockerkaksform som jag smörade och "bröade" med kokosflingor.
    Det blev supergott men nästa gång blir det hallon istället för jordgubbar!

    Tove

    SvaraRadera