onsdag 1 juli 2009

Kladdkakemuffins med Dumle

Detta är en kombination av två recept som Leila och matplatsen har publicerat. Grundsmeten till kladdkakemuffinsen är Leilas recept men tillsatsen av Dumle stars har jag fått inspiration till ifrån www.matplatsen.org - hon gjorde en vanlig kladdkaka med dumle stars i som såg så himla god ut! Men som nybliven husägare ville jag ha nåt gott i portionsstora bitar i frysen ifall vi får oväntat besök och då passade muffinsvarianten bättre. Kombinationen är klockren! Däremot blev jag förvånad över att dumlen inte smälte under gräddningen. Faktum är att dessa muffins blev mycket bättre efter att jag tinat dem i micron - muffinsen får ska inte vara varm, men tina den så pass att dumlen blir lös och låt de sedan svalna några minuter. Servera med vispad grädde och färska jordgubbar eller andra bär!

Ett tips angående bra muffinsformar är att handla dessa på marknader. Det brukar alltid finnas flera stånd som säljer baksaker. Satsa framförallt på att köpa aluminumformar eftersom de är betydligt stabilare än de man kan köpa i vanliga mataffärer.


Kladdkakemuffins med Dumle
12 st

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70%
12 Dumle Stars

Vispgrädde och färska bär till garnering

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap och rör ner det i smeten.

Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smält chokladen och rör ner den.

Placera ut aluminiumformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Lägg en Dumle stars på varje muffins.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 12 minuter.

Garnera med en klick lättvispad grädde och jordgubbar eller andra bär.

Fyll muffinsformarna till 2/3, lägg på en Dumle stars. Grädda i 12 minuter i 175 grader.

De sjunker ihop lite efter gräddningen och så ska det vara eftersom det passar perfekt för grädden sen! ;)

2 kommentarer:

  1. Hur blev de? smakade de bra?? :D:D

    SvaraRadera
  2. Åh, dessa måste vara ljuvligt goda! Så somrigt och fint! Effektfullt att du skurit upp jordgubben på toppen också =)

    SvaraRadera