måndag 6 juli 2009

Grovt rågbröd med kummin och fänkål

Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. Detta är ett sådant bröd! Rågkross och linfrö bidrar till den grova känslan och för att få lite mer smak är brödet kryddat med kummin och fänkål. Brödet hamnar under kategorin snabblagat eftersom det bara ska röras ihop - ingen jästid, däremot tar gräddningen ca 80 minuter. Jag använder en stor brödform när jag bakar - finns inte det kan man dela upp degen i två mindre formar (och korta ner gräddningstiden)

Fortfarande osäker? ;) Så här sa sambon efter provsmakningen: "Mycket gott bröd, saftigt med lite hårdare tuggmotstånd men ändå inte det minsta torrt. Jag gillar när kanterna är så här hårda. Det vill jag ha fler gånger!"


Grovt rågbröd med kummin och fänkål
1 stort bröd

5 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl
2 dl linfrö
1 dl rågkross
1/2 msk kummin
1/2 msk fänkål
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1,5 dl brödsirap
7 dl filmjölk

Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör ner filmjölk och sirap till en kladdig deg.

Häll upp degen i en smord brödform och jämna till den något. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 1 h 20 min eller tills provstickan känns torr. Täck med alumiumfolie när den börjar få mycket färg för att den inte ska brännas.

Låt formen stå några minuter i formen, stjälp sedan upp den och låt brödet svalna på ett galler under bakduk.

Häll ut degen i en smord brödform, jämna till ytan något.


Låt brödet svalna under bakduk. Perfekt att skära upp i tunna skivor och frysa in - värm en minut i micron på morgonen och du har en bra start till din goda, snabba och hälsosamma frukost! ;)

1 kommentar:

  1. Brödet blev jättegott. Tack för receptet! http://swedishpescetarian.wordpress.com/2014/01/06/bakarverkstad/

    SvaraRadera