måndag 27 juli 2009

Kycklingspett med jordnötssås

En god och lite annorlunda rätt på grillbuffén! Eller så kan man äta den som ensam rätt tillsammans med ris. Den söta såsen balanseras av den syrliga limen och den starka chilipastan. Personligen tycker jag väldigt mycket om detta recept medan andra tycker att såsen blir lite för söt.


Kycklingspett med jordnötssås
20 grillspett

2 kilo kycklingfiléer

Marinad
1 dl matolja
1 msk soja
3 msk jordnötssmör
1 lime, skal + saft
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta

Jordnötssås
2 äpplen (Granny Smith)
2 vitlöksklyftor
3/4 dl jordnötssmör
2 dl salta jordnötter
2 msk farinsocker
2 lime (saft + skal)
1-2 tsk sambal oelek
2 msk kycklingfond
5 dl matlagningsgrädde

Skala och hacka äpplena i små bitar. Stek äppelbitarna tillsammans med riven vitlök några minuter tills äpplena mjuknar men utan att de får färg. Hacka jordnötterna och rör ner dem plus resten av ingredienserna och låt såsen koka i 10 minuter. Smaka av med lime och sambal oelek tills du är nöjd med smaken.

Ta grytan från värmen och kör ev. såsen med en stavmixer på låg hastighet om du vill ha en slätare sås. (Jag tycker inte den ska vara helt slät, äppelbitarna mixas snabbt ner men jag tycker att tuggmotståndet från jordnötsbitarna ska vara kvar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar