måndag 27 juli 2009

Färskpotatispaj

Jodå - det är precis vad det låter som! En paj med färskpotatis i. Otippat gott dessutom! Nu är det ju inte bara potatis i utan även salladslök, äggstanning och dill i fyllningen plus riven ost ovanpå. Vi åt den som en av rätterna på grillfesten vi hade i helgen och jag tror att alla tyckte om pajen. :) Svågern trodde även att denna paj skulle passa bra till kräftskivan och det har han förmodligen helt rätt i! I originalreceptet står det att man ska använda fyra vårlökar. Smått förvirrad rusade jag runt bland grönsaksdiskarna i affären utan att hitta denna primör. Jag högg tag i ett paket salladslök istället och bestämde mig för att dessa skulle passa precis lika bra i min paj. Väl hemma googlade jag lite på detta och hittade snabbt svar på mina funderingar - vårlök är en oätlig blomma. Ha! Inte konstigt att den inte säljs på Maxi. Salladslök är det vi vill ha i maten, och eftersom den på engelska heter springonion blir det gärna snabbt och fel översatt till vårlök i svenska recept.


Färskpotatispaj

1 pkt smördeg
1 kg kokt, kall färskpotatis
4 salladslökar
3 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 knippe dill
1 tsk salt
3 dl riven ost (gärna prästost)

Rulla ut degen och lägg den i en springform (26 cm i diameter). Skär bort hörnen och lappa ihop degen igen tills den går ett par cm upp på kanten. Skär potatisen i 1 cm tjocka skivor och fördela den i pajskalet. Skär salladslöken och strö den över potatisen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk lätt. Hacka dillen och rör ner den tillsammans med salt i äggstanningen. Häll allt över pajen och strö över riven ost.

Gratinera i 220 grader varm ugn i 30 minuter.

Tryck ut pajdegen i formen. Jag köpte en rektangulär deg som jag klippte och klistrade ihop (inte bokstavligen!) tills jag var nöjd.

Skivad potatis och salladslök läggs i pajformen innan äggstanningen med dill hälls över. Strö över riven ost innan gratinering.

Pajen serverades som ett av tillbehören på grillfesten vi hade i helgen

4 kommentarer:

  1. Ny läsare här =). Så glad över att jag hittat din blogg. Den är verkligen super, har massa gott jag ska testa nu. Tack!

    SvaraRadera
  2. Vilken otroligt bra blogg du har :) vet inte riktigt hur jag hittade hit men glad är jag för det! Underbart goda recept! Jag kommer att följa din blogg slaviskt.. :)
    //Caroline

    SvaraRadera
  3. Ni är så välkomna så! :) Jättekul att ni gillar bloggen! Känner själv att jag har varit lite dålig på att uppdatera i sommar, men jag får skylla på att vi precis flyttat till hus och att det tar upp mycket av min tid. Bloggen finns dock alltid i tankarna, så recept kommer jag fortsätta att lägga ut så fort jag får lite tid över!

    SvaraRadera
  4. Hej
    Så god den ser ut att vara:)och var mycket enklare med smördegen som botten.
    ha det bra/S

    SvaraRadera