söndag 19 april 2009

Kejsarfrallor

Snygga frallor till frukost eller som kuvertbröd till mingelmiddagen! Jag gjorde mina extra stora idag, 16 st på en sats. Ska de ätas på en buffé kan man nog göra 24 st istället.


Kejsarfrallor
16 st

50 g jäst
25 g smör
5 dl mjölk
2 tsk socker
2 tsk salt
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om tills den har löst upp sig. Tillsätt socker, salt, resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Knåda degen i 5-10 minuter tills den blir smidig och elastisk. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela i 16 bitar och rulla till bullar. Kavla ut varje till 15 cm i diameter. Vik kanterna mot mitten över pekfingret 5-6 gånger. Lägg bullarna med vikningen neråt på ett mjölat bakplåtspapper (eller handduk enligt originalreceptet - själv har jag "teflonbakplåtspapper") och låt jäsa i 30 minuter.

Vänd bullarna och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Bullarna ska inte penslas med något - men man kan pudra över lite mjöl om man vill. Jag valde dock att ha vallmofrön på hälften av bullarna och fick därför pensla dom med vatten först för att fröna skulle fästa.

3 kommentarer:

  1. Men såå söta. Måste testa dessa med =)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jättebra recept. Ska göra dessa till mitt kalas på lördag.
    En fråga. Om man vill strö vallmofrön på bullarna, ska de jäsas sista gången upp och ned på mjölat bakbord ändå? Eller gäller det bara de naturella?
    Tack för en jättebra sida. Är här inne jätteofta:)
    Tacksam för svar innan lördagmorgon:)

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Ja, bullarna ska jäsa upp och ned även om du vill ha vallmofrön på. Vallmofröna strös på efter att bullarna har jäst färdigt. Vänd på bullarna, pensla med vatten och strö på fröna!

    Tack, va kul att du gillar sidan :)

    Mvh
    Camilla

    SvaraRadera