torsdag 23 april 2009

Havrekakor med kola

En liten havregrynskaka med kola i mitten kanske skulle smaka bra till fikat? Kolan ska inte koka någon längre stund utan bara sjuda ihop tills allt smält och blivit lite tjockare i konsistensen. Det gör den under tiden som havrekakan gräddas!
Havrekakor med kola
24 st

150 g smör
1,5 dl havregryn
1/2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kolasås
75 g smör
1 msk kakao
3 msk grädde
1,5 dl socker
1/2 msk mjöl

Blanda de torra ingredienserna till degen. Arbeta in smöret med fingrarna tills allt är väl blandat. Rör snabbt ner ägget. Dela degen i två delar, forma varje del till en rulle (mjöla bakbordet om det behövs). Skär varje rulle i 12 bitar och rulla dessa till bollar. Lägg bollarna i alumiumformar och platta till dem.

Grädda kakorna 15 min i 175 grader. Ta ut plåten och gör en fördjupning i varje kaka med hjälp av en tesked.

Under tiden kakorna gräddas sjud ihop allt till kolan i en kastrull några minuter.

Lägg ca en matsked kolasås på varje kaka och ställ in i ugnen igen ca 5 min. Kakorna är färdiga när det puttrar i såsen.

3 kommentarer:

  1. Dom är ju bara himmelskt goda. :)

    SvaraRadera
  2. hur goda som helst :)

    SvaraRadera
  3. Kokade nog kolan för länge, blev mer fudge och inte så kul. Gjorde en del utan kola och de blev supergoda!

    SvaraRadera