Jag hade en ledig dag mitt i veckan och passade på att fylla upp frysen lite! Det blev formfranska, hålkakor, dajmsnittar, dajmrulltårta och päronbiskvier. Recepten är på väg.. måste bara jobba lite först :)
onsdag 18 november 2009
söndag 15 november 2009
Skruvad currykyckling
En krämig pastasås med kyckling, curry och grönsaker. Jag köpte en färdig grönsaksmixpåse från frysdisken men det går såklart lika bra att ersätta detta med valfri mängd broccoli, majs och paprika. Även den grillade kycklingen kan bytas ut mot några stekta kycklingfiléer. Men.. man tager vad man haver.. och ICA hade grillad kyckling och grönsaksmix ;)

Skruvad currykyckling
5 port
8 dl pastaskruvar
1 grillad kyckling
1 påse Findus Mexicana grönsaksmix (broccoli, paprika, majs)
1 gul lök
3 tsk curry
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk paprikapulver
1/2-1 tsk salt
Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Koka pastan.
Hacka löken. Stek grönsaker och lök i ett par matskedar olja. Strö över curry och låt den steka med ett par minuter. Pudra över mjölet och arbeta in det i grönsakerna. Späd med mjölk, lite i taget. Häll på grädde, fond, paprikapulver och salt. Koka upp såsen under omrörning. Rör ner kycklingen och låt den koka med några minuter. Smaka av med mer curry och salt.
Häll pastan i en stor skål, slå över pastasåsen och vänd ihop alltsamman.
Stek grönsakerna några minuter, pudra över mjöl och späd med såsen med mjölk och lite grädde.
Skruvad currykyckling
5 port
8 dl pastaskruvar
1 grillad kyckling
1 påse Findus Mexicana grönsaksmix (broccoli, paprika, majs)
1 gul lök
3 tsk curry
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk paprikapulver
1/2-1 tsk salt
Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Koka pastan.
Hacka löken. Stek grönsaker och lök i ett par matskedar olja. Strö över curry och låt den steka med ett par minuter. Pudra över mjölet och arbeta in det i grönsakerna. Späd med mjölk, lite i taget. Häll på grädde, fond, paprikapulver och salt. Koka upp såsen under omrörning. Rör ner kycklingen och låt den koka med några minuter. Smaka av med mer curry och salt.
Häll pastan i en stor skål, slå över pastasåsen och vänd ihop alltsamman.
Mjölkchokladmousse
Ett bidrag från senaste numret av ICA's tidning Buffé! Jag valde att bara göra mjölkchokladmoussen medan ICA hade toppat den med glöggkokta körsbär. Läste i tidningen att mjölkchoklad inte binder lika mycket vätska som mörk choklad, det är därför man måste tillsätta lite gelatin. Hade jag ingen aning om! Denna mousse smakar mycket mjölkchoklad (tur är väl det!) och har en riktigt fin konsistens. Enligt receptet ska det bli 6 portioner men det är lite snålt tilltaget tycker jag så därför ändrar jag det till 4 istället. :)

Mjölkchokladmousse
4 port
1,5 gelatinblad
3/4 + 2 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
2 ägg
1/2 dl florsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 3/4 dl grädde och häll den över chokladen. Låt stå ca 5 minuter. Rör till en slät kräm.
Ta upp gelatinet ur vattnet. Lägg i en liten kastrull och smält försiktigt, tillsätt ev 1 msk vatten så bränns det inte lika lätt. Låt svalna något. Blanda i gelatinet i chokladkrämen.
Vispa 2 dl grädde, inte för hårt. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Tillsätt chokladkrämen och rör försiktigt. Blanda därefter i den vispade grädden
Häll upp moussen i fyra portionsformar och låt stelna i kylen 2-3 timmar.
Mjölkchokladmousse
4 port
1,5 gelatinblad
3/4 + 2 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
2 ägg
1/2 dl florsocker
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 3/4 dl grädde och häll den över chokladen. Låt stå ca 5 minuter. Rör till en slät kräm.
Ta upp gelatinet ur vattnet. Lägg i en liten kastrull och smält försiktigt, tillsätt ev 1 msk vatten så bränns det inte lika lätt. Låt svalna något. Blanda i gelatinet i chokladkrämen.
Vispa 2 dl grädde, inte för hårt. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Tillsätt chokladkrämen och rör försiktigt. Blanda därefter i den vispade grädden
Häll upp moussen i fyra portionsformar och låt stelna i kylen 2-3 timmar.
Glass med pepparkakor och kardemummafudge
En julig efterrätt skapad av TV-Lelia. Jag gjorde den varma kardemummafudgen för ett par år sedan och vet att jag då tyckte att den var jättegod, men den blev inte riktig som jag tänkt mig denna gång. Jag hade för mig att den var lite tjockare i konstistensen dessutom tyckte jag att den mörka chokladen gjorde att det blev lite väl skarp smak. Nästa gång kommer jag testa med att bara använda mjölkchoklad och eventuellt minska ner något på mjölk/gräddmängden. Pepparkakorna då? Njae... tror faktiskt att dessa också ryker till nästa gång. Krämig vaniljglass tillsammans med en varm, len och tjock kardemummafudge räcker fullt gott till mig!

Glass med pepparkakor och kardemummafudge
Kardemummafudge
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk kardemummakärnor
100 g mjölkchoklad
100 g mörk kvalitetschoklad , 70 %
Vanlijglass
Pepparkakor
Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Koka upp mjölk, vispgrädde, farinsocker, sirap och stött kardemumma. Låt svalna något. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tills allt smält och det blir en slät sås.
Varva glass, smulade pepparkakor och kardemummafudge i portionsformar.
Glass med pepparkakor och kardemummafudge
Kardemummafudge
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk kardemummakärnor
100 g mjölkchoklad
100 g mörk kvalitetschoklad , 70 %
Vanlijglass
Pepparkakor
Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Koka upp mjölk, vispgrädde, farinsocker, sirap och stött kardemumma. Låt svalna något. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tills allt smält och det blir en slät sås.
Varva glass, smulade pepparkakor och kardemummafudge i portionsformar.
lördag 14 november 2009
Grönpepparbiffar med pressad potatis
Saftiga köttfärsbiffar, len grönpepparsås och pressad potatis. Jag kommer ihåg första gången svärfar smakade dessa. Han gick förbi spisen och snyltade en biff under tiden som jag stod och stekte. Efter att han stoppat den i munnen stannde han upp och bara tittade på mig. Av minen att döma blev han överraskad! Som tur var på ett postitivt sätt för innan han försvann ur köket norpade han åt sig två biffar till. :) Jag kan inte komma på någon som inte har gillat denna maträtt, tvärtom så har en del önskat att jag ska göra den igen nästa gång de kommer på besök.

Grönpepparbiffar
4 port
Biffar
600 g fläskfärs
1 dl mellangrädde
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
¾ msk grönpepparkorn
2 ägg
1,5 msk köttbuljongpulver (motsvarar 1 tärning)
Sås
4 dl mellangrädde
1 msk grönpepparkorn
1,5 msk köttbuljongpulver (eller 1 tärning)
2,5 dl lätt crème fraiche
Soja
Salt
1 kg potatis (fast sort)
2-3 morötter
Lingonsylt
Blandad sallad
Blanda grädde och ströbröd, låt svälla i 10 minuter. Riv löken och rör ner den tillsammans med krossad grönpeppar (jag använder mortel), ägg och buljongpulver. Tillsätt färsen sist och blanda ordentligt. Forma små biffar och stek dom på medelstark värme.
Häll på grädde i stekpannan. Krossa grönpepparn och tillsätt den och köttbuljonpulvret (eller smula ner buljongtärningen). Rör i crème fraiche och låt såsen koka upp. Färgsätt med soja och smaka av med salt och ev. mer grönpeppar.
Serveras med pressad potatis, sallad, rivna morötter och lingonsylt.
Grönpepparbiffar
4 port
Biffar
600 g fläskfärs
1 dl mellangrädde
2 msk ströbröd
1 liten gul lök
¾ msk grönpepparkorn
2 ägg
1,5 msk köttbuljongpulver (motsvarar 1 tärning)
Sås
4 dl mellangrädde
1 msk grönpepparkorn
1,5 msk köttbuljongpulver (eller 1 tärning)
2,5 dl lätt crème fraiche
Soja
Salt
1 kg potatis (fast sort)
2-3 morötter
Lingonsylt
Blandad sallad
Blanda grädde och ströbröd, låt svälla i 10 minuter. Riv löken och rör ner den tillsammans med krossad grönpeppar (jag använder mortel), ägg och buljongpulver. Tillsätt färsen sist och blanda ordentligt. Forma små biffar och stek dom på medelstark värme.
Häll på grädde i stekpannan. Krossa grönpepparn och tillsätt den och köttbuljonpulvret (eller smula ner buljongtärningen). Rör i crème fraiche och låt såsen koka upp. Färgsätt med soja och smaka av med salt och ev. mer grönpeppar.
Serveras med pressad potatis, sallad, rivna morötter och lingonsylt.
fredag 13 november 2009
Krämig laxpasta
Lax och pasta.. det passar fint ihop! Kallrökt lax gör sig extra bra i pasta såser. Kallrökt, skivad lax tillsammans med grädde, vitlök, dill och lite fond passar så-ini-helsike vansinnigt fantastiskt bra hop med pasta! En godkänd fredagsmiddag med andra ord! ;)

Krämig laxpasta
2-3 port
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
5 dl matlagningsgrädde
1 msk fiskfond
3 msk dill
200 g kallrökt lax
Salt, vitpeppar
1 pkt färsk fettucini
Finhacka schalottenlök och vitlök, stek löken mjuk och glansig i lite smör. Häll i grädde och fiskfond, koka i 5 minuter. Skär laxen i cm-tjocka strimlor. Rör ner hackad dill och lax i såsen. Sjud i 5 minuter till. Smaka av med salt och vitpeppar. Om såsen ser tunn kan den redas av med lite maizena.
Koka pastan, skölj av den och vänd sedan ner den i pastasåsen. Lägg upp i djupa pastatallrikar, garnera med en dillvippa och servera med en gång.

Krämig laxpasta
2-3 port
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
5 dl matlagningsgrädde
1 msk fiskfond
3 msk dill
200 g kallrökt lax
Salt, vitpeppar
1 pkt färsk fettucini
Finhacka schalottenlök och vitlök, stek löken mjuk och glansig i lite smör. Häll i grädde och fiskfond, koka i 5 minuter. Skär laxen i cm-tjocka strimlor. Rör ner hackad dill och lax i såsen. Sjud i 5 minuter till. Smaka av med salt och vitpeppar. Om såsen ser tunn kan den redas av med lite maizena.
Koka pastan, skölj av den och vänd sedan ner den i pastasåsen. Lägg upp i djupa pastatallrikar, garnera med en dillvippa och servera med en gång.
torsdag 12 november 2009
Peanut cookies med kanel och mörk choklad
Kakor med både jordnötssmör och hackade jordnötter, smaksatta med lite kanel och hackad mörk choklad.

Peanut cookies med kanel och mörk choklad
26 st
200 g smör (rumstemp.)
1 dl strösocker
2,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
1,5 dl jordnötssmör
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)
7 dl havregryn
2 dl jordnötter
200 g grovhackad mörk choklad
Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg, vatten och jordnötssmör. Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt havregryn, hackade jordnötter och choklad.
Rulla stora kulor av smeten och lägg på en bakplåtspapper plåt. Platta till dom så de blir ca 1,5 cm höga. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 15 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
Peanut cookies med kanel och mörk choklad
26 st
200 g smör (rumstemp.)
1 dl strösocker
2,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
1,5 dl jordnötssmör
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)
7 dl havregryn
2 dl jordnötter
200 g grovhackad mörk choklad
Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg, vatten och jordnötssmör. Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt havregryn, hackade jordnötter och choklad.
Rulla stora kulor av smeten och lägg på en bakplåtspapper plåt. Platta till dom så de blir ca 1,5 cm höga. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 15 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
Vaniljkaka
En luftig kaka med saftig vaniljfyllning i mitten. Själva kakan påminner om en tårtbotten - det är inget smör och inget vaniljsocker i smeten. Den får bara vila en kort stund efter uttagning från ugnen innan delas den på mitten. På varje halva hälls en vaniljsmörfyllning, sedan läggs de ihop igen och fyllningen kommer gotta till sig ordentligt med den varma kakan. Denna kaka kallas för övrigt även för Sverigekaka och Pensionärskaka.

Vaniljkaka
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kokande vatten, vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form (22 cm i diameter). Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Stickan ska vara torr.
Smält smöret till fyllningen. Tillsätt mjölken och koka i 2 minuter. Rör ner vaniljsockret efter att smöret fått svalna en liten stund.
Dela kakan direkt efter du tagit ut den ur ugnen. Skeda över vaniljsmöret på båda delarna och lägg sedan ihop dessa igen. Låt kallna.
Sikta ev. florsocker över kakan innan den serveras.

Vaniljkaka
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner kokande vatten, vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i smord och bröad form (22 cm i diameter). Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Stickan ska vara torr.
Smält smöret till fyllningen. Tillsätt mjölken och koka i 2 minuter. Rör ner vaniljsockret efter att smöret fått svalna en liten stund.
Dela kakan direkt efter du tagit ut den ur ugnen. Skeda över vaniljsmöret på båda delarna och lägg sedan ihop dessa igen. Låt kallna.
Sikta ev. florsocker över kakan innan den serveras.
tisdag 10 november 2009
Saftig smörgåstårta med tonfisk
Den här smörgåstårtan gjorde jag till far i helgen! Den är enkel att göra på så sätt att det är samma fyllning på alla lager. Men... det blir m y c k e t fyllning så det var inte utan att jag stod och muttrade en del under hopsättningen. Förutom att fyllningen hamnade där den skulle så rann den även ut på brickan och var halvägs upp till mina armbågar innan jag var klar. Det hade förmodligen varit lättare med landgångsbröd istället för formfranska eftersom de sistnämnda gärna vill glida isär efter ett tag. Plastfolien är ens bästa vän i dessa lägen, så med en tajt inlindning slapp smörgåstårtan se fullständigt vanskapt ut dagen efter. Smaken? God och saftig - precis som en smörgåstårta ska vara!

Smörgåstårta med tonfisk
10 pers
48 bröd formfranska (eller motsvarande mängd landgångsbröd)
1 stor burk majonnäs
4 dl lätt crème fraiche
5 dl vispgrädde
18 ägg
2 burkar tonfisk
1/2-1 tsk salt
Garnering
5 ägg
Räkor
Gurka
Tomater
Dillknippe
Koka äggen, skala dom och låt de kallna. Hacka sedan äggen i små bitar. (Jag brukar använda en äggskärare och dela dom i den på tre olika håll för att få små kuber. Kniv går också bra! ;))
Blanda 3/4 av majonnäsen med crème fraiche. Vispa grädden och vänd ner den. Rör ner tonfisk och ägg, smaksätt med salt.
Kantskär bröden. Gör fyra lager bröd (à 12 st) och tre lager fyllning. Det blir mycket fyllning (som dessutom är ganska lös). Men det behövs för att den ska bli riktigt saftig... Bred ut resten av majonnäsen ovanpå och runt om smörgåstårtan.
Plasta in smörgåstårtan med plastfolie, tryck folien tätt mot tårtan så håller den formen bättre. Låt stå över natten.
Garnera med ägg, tomat, gurka, räkor, citroner och dillkvistar.
Smörgåstårta med tonfisk
10 pers
48 bröd formfranska (eller motsvarande mängd landgångsbröd)
1 stor burk majonnäs
4 dl lätt crème fraiche
5 dl vispgrädde
18 ägg
2 burkar tonfisk
1/2-1 tsk salt
Garnering
5 ägg
Räkor
Gurka
Tomater
Dillknippe
Koka äggen, skala dom och låt de kallna. Hacka sedan äggen i små bitar. (Jag brukar använda en äggskärare och dela dom i den på tre olika håll för att få små kuber. Kniv går också bra! ;))
Blanda 3/4 av majonnäsen med crème fraiche. Vispa grädden och vänd ner den. Rör ner tonfisk och ägg, smaksätt med salt.
Kantskär bröden. Gör fyra lager bröd (à 12 st) och tre lager fyllning. Det blir mycket fyllning (som dessutom är ganska lös). Men det behövs för att den ska bli riktigt saftig... Bred ut resten av majonnäsen ovanpå och runt om smörgåstårtan.
Plasta in smörgåstårtan med plastfolie, tryck folien tätt mot tårtan så håller den formen bättre. Låt stå över natten.
Garnera med ägg, tomat, gurka, räkor, citroner och dillkvistar.
måndag 9 november 2009
Pepparkaksbananer med glass
Det är något speciellt med denna efterrätt. Den söta, varma bananen, den kalla glassen och den syrliga passionsfrukten - jag tycker det är en klockren kombination!
Pepparkaksbananer med glass
4 port
Pepparkaksbananer
3 bananer
1/2 dl ljus sirap
15 pepparkakor
Till servering
8 kulor Vaniljglass
2 passionsfrukter
Dela bananerna i 3 bitar. (Eller 4 om de är väldigt stora) Rulla bitarna först i sirap, sedan i krossade pepparkaksmulor. (Krossa några i taget i en mortel eller lägg dom i en plastpåse och banka med en kavel).
Stek bananerna i smör under några minuter. Vänd ofta eftersom "pepparkakstäcket" gärna glider ner på sidorna. (använd stekspade och gaffel). De ska inte få färg utan bara bli lite ljumma.
Lägg två kulor glass i en dessertskål, placera två bananbitar vid sidan om glassen och gröp ur saft plus fruktkött ur en halv passionsfrukt över alltihop. Servera genast!
söndag 8 november 2009
Sega hallonrutor
En rör-ihop-kaka toppad med hallon och mandelspån. Här behövs ingen visp utan allting rörs ihop i grytan man smälter smöret i. Oerhört praktiskt! :) Segheten beror på att det inte finns något bakpulver i smeten. Kakorna är för övriga väldigt goda att äta när de är ljumma!

Sega hallonrutor
24 st
200 g smör
6 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
2-3 dl färska eller frysta hallon (ca 150 g)
50 g mandelspån
Smält smöret i en större kastrull (som smeten sedan blandas i). Låt smöret svalna något och blanda i socker, mjöl, vaniljsocker och ägg.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Strö över hallon och mandelspån. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter.
För över bakplåtspappret på köksbänken. Vänd bakplåten uppochner över kakan. Låt svalna i en timme. Ta bort plåten och låt kallna helt.
Skär i rutor (4x6 st)
Sega hallonrutor
24 st
200 g smör
6 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
2-3 dl färska eller frysta hallon (ca 150 g)
50 g mandelspån
Smält smöret i en större kastrull (som smeten sedan blandas i). Låt smöret svalna något och blanda i socker, mjöl, vaniljsocker och ägg.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Strö över hallon och mandelspån. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter.
För över bakplåtspappret på köksbänken. Vänd bakplåten uppochner över kakan. Låt svalna i en timme. Ta bort plåten och låt kallna helt.
Skär i rutor (4x6 st)
lördag 7 november 2009
Kladdkakans dag
Idag firar vi Kladdkakans dag! Den 7/11 varje år infaller denna... fick jag veta i förrgår då SR P4 Kalmar ringde och frågade om jag hade lust att komma till studion och prata lite kladdkakor med dom. Att som svensk mästare inte ha koll på denna betydelsefulla dag är inget annat än en skam! Men nu vet jag och passar på att upplysa er andra om ni missat detta! :)
Klicka här för att komma till SR P4 Kalmars hemsida med inlägget om Kladdkakans dag. Där kan ni även lyssna på min vackra stämma som sändes i etern fredag morgon. ;)
Innan sändning. Klart jag tog med en kladdkaka som programledarna och resten av personalen på Kalmarkontoret fick provsmaka! Foto: Maria Skagerlind
Johan och Helena i studion ger tummen upp för kladdkakan med kanel- och kardemummafudge!
Klicka här för att komma till SR P4 Kalmars hemsida med inlägget om Kladdkakans dag. Där kan ni även lyssna på min vackra stämma som sändes i etern fredag morgon. ;)

måndag 2 november 2009
Kalops
Kalops är ofta en underskattad maträtt. Det är säkert ett par år sedan jag gjorde detta sist... förstår inte varför med tanke på hur gott det är! Det gäller att ha lite tur med köttet man köper och sedan låta det koka länge så att det blir riktigt mört. Såsen ska vara fyllig och ha en tydlig smak av kryddpeppar. Redningen gjorde jag av bara farten av mjöl och mjölk. Jag insåg att detta förmodligen inte var enligt de gamla kokbäckernas läror samtidigt som färgen försvann från såsen. Lösningen i mitt fall var att tillsätta soja, andra kanske väljer att utesluta mjölken och använda vatten istället. Jag har skrivit receptet så som jag gjorde det, dvs. med mjölk. :)

Kalops
5-6 port
700 g högrev
9 dl vatten
20-30 kryddpepparkorn (börja med 20, smaka av i slutet om det behövs mer)
4 lagerblad
1,5 tsk salt
3 morötter
2 gula lökar
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Soja
Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. (Ta bort senor, men inte allt fett eftersom det mesta av detta smälter och ger god smak åt grytan) Bryn köttet i smör, salta och peppra med svartpeppar. Lägg över i en stekgryta efter hand som det brynts klart. Vispa ur stekpannan med lite vatten, häll skyn och 5 dl vatten i grytan, tillsätt kryddpeppar, lagerblad och salt. Koka på svag värme i 1,5 timme.
Skär löken i mindre klyftor och morötterna i 3 cm långa bitar, lägg i detta och häll på resten av vattnet. Koka i 30-45 minuter till tills köttet är mört.
Red av såsen genom att vispa ut mjölet i 1 dl av mjölken, häll i detta i grytan och tillsätt sedan resten av mjölken. Koka i 5 minuter, färga upp såsen igen med sojan. (alt. red av med mjöl och vatten istället). Smaka av med salt och kryddpeppar (krossa kornen i en mortel ifall det behövs mer krydda)
Kalops
5-6 port
700 g högrev
9 dl vatten
20-30 kryddpepparkorn (börja med 20, smaka av i slutet om det behövs mer)
4 lagerblad
1,5 tsk salt
3 morötter
2 gula lökar
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
Soja
Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. (Ta bort senor, men inte allt fett eftersom det mesta av detta smälter och ger god smak åt grytan) Bryn köttet i smör, salta och peppra med svartpeppar. Lägg över i en stekgryta efter hand som det brynts klart. Vispa ur stekpannan med lite vatten, häll skyn och 5 dl vatten i grytan, tillsätt kryddpeppar, lagerblad och salt. Koka på svag värme i 1,5 timme.
Skär löken i mindre klyftor och morötterna i 3 cm långa bitar, lägg i detta och häll på resten av vattnet. Koka i 30-45 minuter till tills köttet är mört.
Red av såsen genom att vispa ut mjölet i 1 dl av mjölken, häll i detta i grytan och tillsätt sedan resten av mjölken. Koka i 5 minuter, färga upp såsen igen med sojan. (alt. red av med mjöl och vatten istället). Smaka av med salt och kryddpeppar (krossa kornen i en mortel ifall det behövs mer krydda)
söndag 1 november 2009
Apelsinmousse
En len apelsinmousse baserad på vit choklad, serverad med jordgubbar och passionsfrukt. Det var bra konsistens på moussen men jag tyckte att det var på gränsen till att vara för stark apelsinsmak. Här användes skalet av en hel apelsin, för att få en mildare smak räcker det med skal från en halv apelsin.

Apelsinmousse med vitchoklad
4 port
Mousse
100 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
2 gelantinblad
1 apelsin (skalet + 2 msk pressad apelsinsaft)
Garnering
2 passionsfrukter
Jordgubbar eller andra bär
Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med 1/2 dl av vispgrädden.
Vispa äggulor och socker luftigt. Rör ner rivet apelsinskal.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelantinbladen och smält dem med apelsinsaften på svag värme. Vispa ner gelantinet i äggsmeten och rör sedan ner chokladblandningen.
Vispa den sparade grädden löst och vänd försiktigt ner den i moussen. Fördela i 4 glas och ställ kallt ett par timmar.
Garnera varje glas med halverade jordgubbar och saft plus kärnor från en halv passionsfrukt. (Finns inte jordgubbar kan de bytas ut mot andra bär). Låt gärna moussen stå i rumstemperatur en halvtimme före servering...
Apelsinmousse med vitchoklad
4 port
Mousse
100 g vit choklad
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
2 gelantinblad
1 apelsin (skalet + 2 msk pressad apelsinsaft)
Garnering
2 passionsfrukter
Jordgubbar eller andra bär
Smält chokladen i en kastrull på svag värme tillsammans med 1/2 dl av vispgrädden.
Vispa äggulor och socker luftigt. Rör ner rivet apelsinskal.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelantinbladen och smält dem med apelsinsaften på svag värme. Vispa ner gelantinet i äggsmeten och rör sedan ner chokladblandningen.
Vispa den sparade grädden löst och vänd försiktigt ner den i moussen. Fördela i 4 glas och ställ kallt ett par timmar.
Garnera varje glas med halverade jordgubbar och saft plus kärnor från en halv passionsfrukt. (Finns inte jordgubbar kan de bytas ut mot andra bär). Låt gärna moussen stå i rumstemperatur en halvtimme före servering...
Makaronilåda
Makaronilåda. En av sambons favoriträtter sedan barndomen! Kokta makaroner som blandas med stekt bacon och lök, toppat med en äggstanning och riven ost. Han äter detta tillsammans med lingonsylt och rårivna morötter, själv föredrar jag att äta det utan tillbehör. :)

Makaronilåda
4 port
5 dl makaroner (gärna gammeldags)
2 pkt bacon
1 gul lök
2 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl riven ost (prästost eller annan smakrik ost)
Koka makaronerna, häll dom i en ugnsform. Skär baconet i 1,5 cm breda bitar. Hacka löken. Stek hälften av baconet tills det börjar få lite färg, tillsätt hälften av löken och fortsätt steka tills löken mjuknar och baconet blir ganska välstekt utan att vara knaprigt. Blanda bacon och lök med makaronerna. Stek resten av baconet och löken på samma sätt och blanda sedan ner det i gratängformen.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt och lite nymald svartpeppar. Häll äggblandningen över makaronerna. Strö riven ost över.
Gratinera i 225 grader i 35 minuter. Låt gärna gratängen svalna i rumstemperatur 10 minuter innan servering.
Makaronilåda
4 port
5 dl makaroner (gärna gammeldags)
2 pkt bacon
1 gul lök
2 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 dl riven ost (prästost eller annan smakrik ost)
Koka makaronerna, häll dom i en ugnsform. Skär baconet i 1,5 cm breda bitar. Hacka löken. Stek hälften av baconet tills det börjar få lite färg, tillsätt hälften av löken och fortsätt steka tills löken mjuknar och baconet blir ganska välstekt utan att vara knaprigt. Blanda bacon och lök med makaronerna. Stek resten av baconet och löken på samma sätt och blanda sedan ner det i gratängformen.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt och lite nymald svartpeppar. Häll äggblandningen över makaronerna. Strö riven ost över.
Gratinera i 225 grader i 35 minuter. Låt gärna gratängen svalna i rumstemperatur 10 minuter innan servering.
Osttäcket är nästan det bästa med hela rätten! Det enda tillbehöret jag använder ibland är lite extra salt om det behövs. :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)