söndag 23 september 2012

Browniefudgecheesecake

Det här var något av det godaste bakverket jag ätit på länge!! Chokladig brownie, cheesecakefyllning, ännu med browniekaka och allt toppat med en fudgeglasyr och hackade valnötter. Jag bjöd några kollegor på detta och fick mycket gott betyg av samtliga! Receptet kommer från Viktoria och bloggen Matplatsen.
 

Browniefudgecheesecake
 
Cheesecakesmet
300 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
¾ dl strösocker
 
Browniesmet
2 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade valnötter
 
Fudgeglasyr
40 g smör
1 msk mjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver

Valnötter till garenering
 
 
Cheesecakesmet: Rör samman philadelphiaost, vaniljsocker och strösocker. Ställ åt sidan.
 
Browniesmet: Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Häll smör och kakao i en kastrull och värm på svag värme tills smöret är helt smält och blandat med kakaon. Rör ner smöret i äggblandningen. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och de hackade nötterna.
 
Häll hälften av smeten i en liten springform med en fastklämt bakpapper i botten (jag hade en form på 23 cm, det eller mindre går bra). Släta till ytan. Klicka ut och bred försiktigt på ostsmeten ända ut i kanterna (jag kunde knappt dra ut cheesecakesmeten nånting utan nöjde mig med större och mindre klickar i formen. Går kanske lättare att bre ut smeten i en mindre form...) Täck sedan med resterande browniesmet.
 
Grädda i nedre delen av ugnen, 180 C, i ca 30 min. Låt kallna i formen.
 
Fudgeglasyr: Smält smöret med mjölken. Rör ner florsocker och kakao. Låt sjuda upp någon minut. Bred ut glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över kakan. Dekorera med nötter. Låt kakan stå kallt tills glasyren stelnat.
 
Allra godast kylskåpskall! Låt gärna stå över natten, eller iallafall några timmar i kylen. Servera med en klick vispad grädde.
 
 
 

4 kommentarer:

  1. åh de här ser ut som en dessert i min smak,älskar choklad och kladdig brownie,yummi

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut, har kalas i helgen och då måste vi nog testa det här!

    SvaraRadera
  3. Varför bloggar du så sällan nu för tiden? Saknar framförallt dina smaskiga bakrecept.:)

    / Åsa

    SvaraRadera