söndag 16 september 2012

Frikadeller i tomatsås

Ojoj så gott! Att jag inte har gjort detta innan!? Supergott och enkelt! Frikadeller = köttbullar kokta i tomatsås, de ska alltså inte stekas innan utan stoppas rakt ner i såsen. Jag smaksatte frikadellerna med parmesanost och vitlök (smakade dock mest vitlök). Jag valde att inte ha i ströbröd och vatten i färsen vilket gjorde att det blev mer tuggmotstånd jämfört med vanliga köttbullar - det är en smaksak men jag tyckte att det passade bra ihop mot den mjukare pastan och tomatsåsen. Börja med att låta såsen koka ihop, rulla sedan små bullar av färsen och stoppa ner dom efterhand i grytan. När sista frikadellen är nerlagd är det dags att lägga i spaghettin i det kokande vattnet. När pastan är klar är även friadellerna det!Frikadeller i tomatsås
6 port

Frikadeller
800 g blandfärs
1 ägg
75 g parmesanost
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
Svartpeppar

Tomatsås
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar Mutti finkrossade tomater
2 dl chilisås av ketchuptyp
3 msk tomatpuré
2 tsk oregano
2 knypor socker
Salt
Svartpeppar

Hacka lök och vitlök, fräs detta i ett par matskedar olivolja i en stekgryta. Häll i finkrossade tomater när löken börjar mjukna, tillsätt tomatpuré och chilisås. Krydda med oregano, ett par nypor socker och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Sjud såsen på medelstark värme.

Blanda färs med ägg, riven parmesanost, riven vitlök, salt och svartpeppar. Forma små bollar och stoppa ner i tomatsåsen. Skaka grytan försiktigt så att alla får plats (rör ev med en liten slev men gör det varsamt så att inte tomatsåsen blir till köttfärssås istället!). Fortsätt sjuda under lock.

Lägg spaghettin i det kokande lättsaltade vattnet när sista frikadellen är i grytan. Koka enligt anvisning på förpackningen, spola sedan under varmt vatten och ha i en klick smör. Frikadellerna är klara när pastan står på bordet.

Strö ev. strimlad färsk basilika över tallriken före servering.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar