torsdag 13 september 2012

Kantarellsoppa med parmesansnittar

Efter en helg hos svärmor i Skåne kom vi hem med ett par liter gula kantareller (trots torkan som verkar råda i markerna). En liter förburkade vi direkt när vi åt kantarellmackor efter skogsturen. Den andra litern fick följa med hem och blev till två kvällsmackor en dag och sopplunch en annan. Kantarellsoppa med parmesansnittar
2 port

150 g kantareller (ca 0,5 liter)
1/2 gul lök
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1/2 msk kantarellfond
Salt
Svartpeppar

Parmesansnittar
Baguette (vakumförpackad som ska gräddas färdigt i ugn)
Olivolja
Parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar

Finhacka löken och dela stora kantareller i mindre bitar (låt de små vara hela). Stek kantarellerna i en torr sauteuse (eller stepannna/stekgryta) tills all vätska har kokat bort. Häll i ett par matskedar smör och den hackade löken. (Ta bort några fina kantareller först och spara dom till garneringen). Stek tills löken mjuknat. Slå på vatten, grädde, 1 dl av mjölken och kantarellfond. Koka i 5 minuter.

Dra sauteusen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Häll i 0,5 dl mjölk och fortsätt mixa. Tillbaka på värmen igen och smaka av med salt (det går åt en hel del) och svartpeppar. Koka upp och låt koka ett par minuter, servera.

Skär en eller flera baguetter i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en ungsform och ringa över olivolja. Riv parmesan över bröden och krydda med flingsalt och svartpeppar. Gratinera i mitten av ugnen i 250 grader ca 8 minuter.

Skiva minibaguetter och lägg dom i en ugnform, ringa över olivolja, riven parmesan, flingsalt och svartpeppar. Gratinera i 250 grader ca 8 minuter.
 

1 kommentar:

  1. Kantareller är verligen en riktig guldklimp. Ångrar nu att jag åt upp mina så snabbt.

    SvaraRadera