söndag 17 april 2011

Torsk med nordiskt örtsmör och potatis- och fänkålsgratäng

Det har varit mycket tävlingar och sponsringar sista tiden. Roligt att så många har hittat hit till bloggen nu - både läsare och företag! :) För några veckor sedan fick jag en förfrågan från Findus om jag kunde hitta på något tillbehör till deras Torsk med nordiskt örtsmör. Jag gjorde två varianter, det här är den ena - en potatisgratäng med lite fänkål i. Tyvärr gav inte fänkålen så mycket smak som jag tänkt mig men gratängen var väldigt krämig och god i alla fall :) Torsken är för övrigt riktigt god - den kommer portionsförpackad i små påsar och ovanpå den ligger ett örtsmör. Vid tillagning så tar man den lilla påsen direkt från frysen, lägger den i en ugnsform och gratinerar i ca 25 minuter. Resultat blir en saftig och smakrik torsk!

Potatis- och fänkålsgratäng

900 g potatis
300 g fänkål
1/2 purjolök
2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
200 g riven ost
1 tsk salt
Svartpeppar

4 port torsk med nordisk örtsmör

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Skär fänkålen i tunna strimlor och skiva purjolöken. Varva potatis, fänkål, purjolök och ost i en gratängform. Krydda med salt och peppar mellan varven. Rör ihop grädde och mjölk och häll det över potatisen. Strö över det är kvar av den rivna osten. Gratinera i 200 grader, ca 55 minuter eller tills potatisen är klar. (Häll ev. på mer grädde i slutet)

Lägg torskbitarna i en ugnsform och sätt in dom i ugnen när det är ca 25 minuter kvar tills gratängen är klar (dvs. sätt in torsken efter ca 30 minuter).


En fänkål :) Varva skivad potatis, strimlad fänkål, skivad purjolök, riven ost, salt och peppar. Klar för servering Isbergssalld med citron- och dilldressing. (isbergssallad, salladskål, purjolök smaksatt med dill, persilja och citron)

1 kommentar:

  1. Jätteinspirerande blogg!
    Keep up the good work!

    /Marina

    SvaraRadera