söndag 6 september 2009

Blåbär- och vitchokladglass

Till slut! Till slut kom jag mig för att testa glassmaskinen som länge stått i skåpet och undrat varför jag aldrig plockat fram den och gett den en chans att visa vad den kan. Men för nån vecka sen blev det äntligen av. Alla ingredienser var hemma, isblocket låg i frysen och glassmaskinen var rengjord. Jag har sett många glassrecept på andra bloggar som verkar jättegoda men först ut blev ett recept från linneasskafferi på blåbärsglass med smält vit choklad i. Men en god, len glass där både blåbären och den vita chokladen klart ger sig till känna har jag fått mersmak. Glassmaskinen kommer definitivt få jobba med mig i köket fler gånger!


Blåbär- och vitchokladglass
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
200 g vit choklad
5 äggulor
1/2 dl socker
200 g blåbär
1/2 dl socker

Värm grädde och mjölk på medelstark värme. Hacka chokladen och rör ner den i gräddmjölken tills den har smält. Låt det sjuda ihop några minuter men se till att det inte kokar!

Vispa äggulor och socker pösigt. Häll ner äggvispet i gräddmjölken och sjud några minuter. (samma sak här - det får inte koka eller bli för varmt för då koagulerar äggulan). Häll upp i en ren bunke och låt det svalna en stund.

Koka ihop blåbär och socker en minut. Sila blåbärspurén ner i glassmeten. Rör om så allt blandar sig och låt det sedan kallna helt i kylskåpet.

Följ instruktionerna till glassmaskin. Glassen kan antingen ätas direkt (efter ca 1 timme i glassmaskinen) eller frysas in i en 1-liters burk och ätas vid ett senare tillfälle.

3 kommentarer:

  1. Jösses vilken smarrig glass!! Färgen är ju helt sagolik. Läckert!

    SvaraRadera
  2. Åh, den glassen ser ju alldeles underbar ut.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Har suttit och gått igenom dina recept och jösses säger jag bara så mycket gott du har gjort..
    Banan och kardemummakakan blir att göra ikväll och ölbrödet måste också testas..
    Tror jag ha hittat en ny favoritsida här..
    Jag återkommer, tack för alla goda recept..
    Mvh
    Therese

    SvaraRadera