lördag 5 september 2009

Filé i panna

Detta är en av svärmors paradrätter. Det är minst 10 år sedan jag åt det första gången och jag tycker fortfarande det är lika gott! Min svärmor är bra på mycket, bl.a lagar hon väldig god mat. Men. Att följa recept har aldrig varit hennes starka sida. Det har t.o.m hänt att hon börjat baka en kaka från ett recept i en kokbok men sedan kommit till ett moment hon tycker verka bökigt och därför vänt sida i boken och fortsatt baka sin kaka efter receptet på sidan efter! :) Med detta i bakhuvudet har jag därför själv skrivit ner ett recept som är ungefär så som hon brukar tillaga denna rätt. Ett oerhört viktigt tillbehör är de marinerade vitlökschampinjonerna - recept på det finns under katergorin Sallader.


Filé i panna
4 pers

1 kg potatis, mjölig sort (T.ex King Edward)
1 fläskfilé (500-600 g)
3 dl matlagningsgrädde
2 dl vispgrädde
1,5 tsk grönpeppar
1/4-1/2 tsk salt
soja

Skala potatisen och skär den i stavar (storlek mellan stripes och pommes). Skölj av potatisen i ett durkslag, skaka av vattnet och stek den i ett par omgångar i stekpanna. Salta ordenligt och dra ett par tag med pepparkvarnen.

Flytta över potatisen till en smord ugnsform när den börjar bli mjuk (känn efter med potatisstick). Sätt in formen i ugnen på 150 grader.

Putsa fläskfilén och skär den först i centimetertjocka skivor, sedan stavar. Bryn fläskfilén i smör på ganska hög värme. Salta och smula över lite grönpeppar.

Ta ut formen med potatis från ugnen när den är klar. Höj temperaturen till 225 grader. Fördela köttet över potatisen och ställ formen åt sidan så länge.

Häll i grädden i stekpannan, smula ner grönpeppar, färga med soja och smaka av med salt. Låt såsen koka ihop i 5 minuter innan den hälls över köttet. Gratinera i 10 minuter i mitten av ugnen.

Servera med marinerade vitlökschampinjoner (recept finns under katergori Sallader) och en grönsallad.

Skär potatisen i stavar. Stek i omgångar och flytta över potatisen till en smord ugnsform strax innan de är helt klara. Sätt in i ugnen på 150 grader.

Ta ut potatisen ur ugnen när den är mjuk och lägg på den brynta fläskfilén. Ställ åt sidan så länge.

Filé i panna! Stekta potatisstavar, fläskfilé och grönpepparsås serverad med marinerade vitlökschampinjoner och en grönsallad.

1 kommentar: