söndag 2 augusti 2009

Tropisk Banancheesecake

En krämig cheesecake som består av en chokladbotten, mild bananfyllning och toppas med ett gelétäcke som fått smak av tropisk juice. Passionsfrukterna ovanpå är "pricken över i" både när det gäller smak och utseende. Till botten använde jag Ballerinas nya dubbla chokladkex (2 paket) men jag skrapade bort nougaten innan jag mixade kexen.


Tropisk Banancheesecake

Botten
250 g chokladkex (T.ex. Oreo cookies eller Ballerina chokladkex)
125 g smör

Fyllning
600 g philadelphiaost
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
2 bananer
1 citron

Gelé
1 dl koncentrerad tropisk juice
2 dl vatten
5 gelatinblad

3 passionsfrukter

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smöret. Om du använder kex med fyllning, dela dem och skrapa bort fyllningen. Mixa kexen i en matberedare. Rör samman smöret och kexsmulorna, tryck ut massan i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. (går lättast med hjälp av baksidan på en sked)

Mixa färskost, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägg och citronsaft. Mosa bananerna och häll ner dem i smeten, mixa smeten slät. Häll smeten i formen och grädda i 150 grader, ca 50-60 minuter eller tills krämen nästan stelnat i mitten. (Skaka lätt på formen för att se hur mycket den gungar. Den ska inte vara helt fast när du tar ut den eftersom den eftergräddas en stund efteråt plus att den stelnar i kylen sen) Låt cheesecaken svalna.

Värm juice och vatten. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp bladen och krama ur dem lätt. Rör ner gelatinbladen i den varma juicen, ett i taget, tills de smälter. Låt juicen svalna lite. Häll försiktigt vätskan över kakan och ställ den att stelna helt i kylen.

Halvera passionsfrukterna och skeda ut fruktköttet över kakan före servering.

Botten består av den chokladiga delen av Ballerinakexen, blandad med smält smör. Tryck ut massan med hjälp av baksidan av en sked i en form med löstagbar botten.

3 kommentarer:

  1. Vågar man fråga vart nougaten hamnade eller är svaret uppenbart? =)

    SvaraRadera
  2. Den hamnade i soporna! ;) Fast ett litet smakprov tog jag innan allt försvann! :)

    SvaraRadera
  3. Mmmm, fantastisk cheesecake, bra sida du har!

    SvaraRadera