söndag 9 augusti 2009

Inbakade bananer

Med en bananälskande lillebror gäller det att hitta nya recept på efterrätter där just banan är den viktigaste ingrediensen. Denna gång blev det inbakade bananer med en bananchutney som består av banan, apelsinjuice, citronsaft, råsocker och kanel. Chutney och banan varvas och bakas in i en utkavlad smördegsplatta. Vid servering kan man välja att antingen dela bananen och lägga upp båda halvorna tillsammans med två kulor glass till varje portion. Jag gjorde det denna gång men tycker att det blir för mäktigt. Nästa gång kommer jag bara servera ena halvan tillsammans med lite glass. Och kanelsocker för dekorations skull!


Inbakade bananer

4-8 portioner

4 bananer
4 smördegsplattor
Bananchutney
Socker
Kanel
Vaniljglass

Bananchutney
250 g bananer, mogna (2 st)
2 dl apelsinjuice
1/2 dl citron, pressad
2 dl råsocker
2 kanelstänger

Börja med bananchutneyn. Skala och skär bananerna i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka chutneyn i 30 minuter tills det blir en krämig konsistens.

Kavla ut smördegsplattorna på lätt mjölat bakbord till de är ca 20x30 cm. Bred ett tunt lager bananchutney på varje degbit. Halvera bananerna, lägg ena halvan ovanpå chutney, bred på lite mer chutney på bananen och lägg den andra bananhalvan ovanpå den första. Vik in ändarna på smördegen och tryck försiktigt ihop resten av smördegen runt bananen. Lägg de inbakade bananerna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 grader, 15-20 minuter tills smördegen får fin färg.

Dela de inbakade bananerna på mitten och servera dem med vaniljglass, bananchutney och kanelsocker (blanda 1 msk socker och 1/2 tsk kanel och strö lite socker ovanpå banan, glass och tallriken innan servering).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar