lördag 22 augusti 2009

Saftig Äppelkaka

Äntligen ett bra recept på en riktigt god äppelkaka! Denna kaka är både saftig och smakrik och kan ätas antingen ljummen med vaniljsås eller kall uppskuren i tårtbitar.


Saftig äppelkaka
200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
3 bittermandlar

Fyllning
4-5 medelstora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1/2 msk kardemummakärnor

50 g mandelspån

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.

Stöt kardemumman i en mortel. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med socker, kanel och kardemumma.

Rör smör och socker vitt och poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten.

Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppelklyftorna och bred resten av smeten över. Fördela resterande äppelklyftor i smeten och strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 1 timme. (Om den behöver stå längre än en timme kan man behöva täcka den med lite aluminiumfolie i slutet.) Känn i mitten av kakan med en provsticka att den är genomgräddad, men ta gärna ut kakan strax innan stickan är snustorr. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar