måndag 10 augusti 2009

Grillad laxsida med romsås

Förra helgen provade vi att grilla en hel laxsida för första gången. Kryddade med tradionella svenska smaker och serverade laxen tillsammans med färskpotatispaj och romsås. Eftersom jag var lite osäker på hur länge den skulle grillas för att bli klar (ville absolut inte att den skulle grillas för länge och bli torr) så kände jag efter med en gaffel ett par gånger i slutet. Jag har läst att man rekommenderar 20-30 min för 1 kg lax. Jag grillade på indirekt värme under lock i 35-40 minuter och fick en väldigt saftig lax som resultat! Lita alltså inte på tiden utan känn efter själv när den än klar. :)


Grillad laxsida med romsås

6 port

1,4 kg lax (med skinn)
1 msk flingsalt
1 citron
1 knippa dill
1 knippa persilja
Körsbärstomater

Romsås
4 dl crème fraiche (34%)
4 tsk majonnäs
1 burk röd stenbitsrom
1 rödlök
1 dl dill, hackad
1 krm salt
Svartpeppar

Vik en bit alumiumfolie dubbelt. Lägg laxen med skinnsidan ner på folien och gnid in salt, lite peppar och saften av en halv citron. Lägg på hela kvistar dill och persilja, skiva några körsbärstomater och lägg dessa plus citronskivor ovanpå kryddväxterna.

Grilla på indirekt värme, dvs lägg birketterna utmed sidorna på grillen och fisken i mitten på gallret. Sätt på locket på grillen och låt det vara på i minst 20 minuter innan du kollar till firren. Grilla i 30-35 minuter eller tills laxen är klar.

Lyft bort hela fisken med skinnet på (om den lossnar från folien. :) Tips kan vara att ha på lite olja på folien annars innan du lägger på laxen) alternativt kan du dela laxbiten på mitten och föra in två grillstekspadar mellan köttet och skinnet och lyfta över laxen direkt till ett serveringsfat klätt med salladsblad. Jag valde det sista alternativet eftersom skinnet fastnat i folien. ;)

Finhacka rödlöken och blanda den med övriga ingredienser till romsåsen. Recept på färskpotatispaj finns under kategorin Pizza, Paj och Pirog.

Lägg hela laxsidan på dubbelvikt aluminumfolie. Krydda väl och grilla på indirekt värme (briketter på sidan av grillen, inte direkt under fisken) under lock i ca 30 minuter eller tills laxen är klar.

Grillad lax med färskpotatispaj, romsås, sallad och vitt vin

3 kommentarer:

 1. Jisses va gott :) måste bara säg vad duktig du är! Keep up the good work ;)
  /J

  SvaraRadera
 2. Tack för ett gott recept! Vi tillagade laxen ikväll.

  SvaraRadera
 3. Mycket, mycket, mycket gott...Tack för receptet!

  SvaraRadera