måndag 31 augusti 2009

Mjuk pepparkaka

Ja jag vet. Det är kanske lite tidigt att plocka fram pepparkakskryddorna nu men det är ju såå gott! Här hittade jag dessutom ett recept på gammeldags mjuk pepparkaka med gräddfil och lingonsylt i. Det enda jag ändrade på var att öka på mängden kryddor. Kakan blir väldigt saftig och har mycket smak!


Mjuk pepparkaka
100 g smör
2½ dl brun farin
2 ägg
1½ dl gräddfil
1 dl fast lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk kryddnejlikor
1 msk ingefära
1 tsk bikarbonat

Rör smör och farinsocker poröst.Tillsätt ägg, gräddfil och lingonsylt. Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat. Rör ner blandningen i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad, avlång bakform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50 min.

9 kommentarer:

  1. Å, sådan brukade min mormor göra när hon levde! Vilken nostalgitripp.

    Vilken fin blogg förresten.
    Hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Jummi! Go så gott! Det är första dvent för mig så jag får hålla mig till tåls ett tag till :D

    SvaraRadera
  3. Mjuk pepparkaka är så himla gott, sparar receptet, men väntar lite grann innan jag bakar den tror jag:)
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  4. det är ju supergott. passar ju på sätt och vis nu eftersom det är lingontider och lingongrädde passar så bra till :-)

    SvaraRadera
  5. Äh, vad för tidigt =) mjuk pepparkaka kan man ju äta året om och den blir ju så god med lingon och gräddfil i.

    Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
  6. Kan man baka den dagen före?? och hur skall man isåffall förvara den??

    SvaraRadera
  7. Ja det går jättebra att göra den dagen innan! Jag brukar bara lägga in den i en plastpåse och låta den ligga i rumstemperatur, det brukar gå bra! Tycker den blir saftigare om den får vila en dag också. :)

    SvaraRadera
  8. Tack för det underbara receptet hade nämligen tappat bort mitt och ditt va minst lika bra

    SvaraRadera
  9. Tack för receptet, en supergod och otroligt saftig kaka!:D Jag bakade den igår till adventsfika idag. Jag minskade dock på kryddorna då jag fegade ur lite (det är ju så mycket mer kryddor än i alla andra recept jag sett), men ska prova göra den exakt efter ditt recept nästa gång.

    SvaraRadera