fredag 14 augusti 2009

Choklad- och kokoskaka

Dessa gobitar seglade snabbt upp på topp-10-listan av mina favortikakor! Inte så illa med tanke på att jag inte ens är speciellt glad i kokos. ;) Chokladbotten blir lika chokladigt seg som en kladdkaka och toppas med ett krispigt kokostäcke. Jag kan tänka mig att en halv sats av denna bakad i en form med löstagbar botten, serverad med lättvispad grädde blir en suverän efterrätt!

Choklad- och kokosrutor
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smör

Kokostosca
75 g smör
2 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
200 g kokos

Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Smält smöret och rör ner det. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 200 grader, 15-20 minuter.

Blanda ingredienserna till kokostoscan i en kastrull och koka ihop toscan i 5 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna en stund. Bred ut kokostocan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna helt, skär i rutor. Förvaras i kyl.

9 kommentarer:

  1. Hej Camilla,

    vilken rolig och inspirerande blogg du har! Den ska jag visa min dotter Alexandra som älskar att baka. Jag själv gillar att laga mat. Mitt arbete handlar om mat dessutom:) Jag inspirerar köksmästare och skolor med att inspirera dem till nya recept. Ska bli kul att läsa igenom alla dina recept ordentligt.

    Vad kul att du inspirerats av vårt altanprojekt. Du hade massvis med frågor. Jag skall försöka ta med all fakta när jag gör det inlägget. Förhoppningsvis innom en snar framtid. Det blir ett ganska mastigt inlägg men jag tycker om att rada upp fakta för egen del. Särskilt roligt blir det då det kanske är behjälpligt för andra.

    Ha det gott.

    Maria

    SvaraRadera
  2. Så goda de där såg ut :P

    www.helenaljunggren.com

    SvaraRadera
  3. Oj oj.. dom där ska jag verkligen göra en dag! ser jätte goda ut! :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Gjorde just varianten i rund form med löstagbar botten. Kladdkakesmeten var precis lagom att halvera. Toscasmeten behöver man nog bara en tredjedel av... Gräddade kakan i 10 minuter först och den såg ju fin ut. När jag hällde över toscasmeten skönk kakan ihop totalt i mitten och det blev bara pannkaka av det hela! Men grädden som jag blandade Bayleys i var god iallafall! =S

    SvaraRadera
  5. Ajdå, vad tråkigt att det inte blev bra mumintrollet! :/ Man kanske måste grädda den ännu längre innan man häller på kokostoscan? Tack för feedbacken! Och för tipset på Baileysgrädden :)

    SvaraRadera
  6. Tror att man måste grädda den i ca. 15 minuter även fast det är halv sats. Blev lite rädd när den var så mörk att jag redan bränt den efter 10 minuter! Sen väntade jag ju alldeles för kort tid innan jag hällde över toscan... Men kakan gick att äta ändå! Bara att allt var ihopgeggat till en väldigt kletig kladdkaka istället! Alltså inget kokostäcke utan bara kokoskladdkaka! =)

    SvaraRadera
  7. Det där är några av mina favoritkakor också. De ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom de alltid påminner mig om min bästa vän, vars mamma bjöd på de allra första jag smakade :)

    SvaraRadera
  8. jisses vilka goda kakor.. har precis bakat dom, så enkelt det va, jag är ingen bakmänniska men dom här va ju super enkla o baka så det blir fler ggr :D
    och vill bara säga att sen jag fick nys om denna sida så bakar jag bara härifrån, super bra recept..

    SvaraRadera