lördag 18 februari 2012

Pestolax med ugnsstekt potatis

Sååå... har ni stirrat er trötta på köttbullepastasalladen nu? ;-) Under min bortavaro har jag både hunnit med att fylla år, påbörjat bygget av en köksö och möblerat om halva huset. Kommer fler inlägg om det sen - måste först bara tipsa om denna goda laxrätt! Jag gillar pesto, jag gillar lax, jag gillar kombinationen! Som tillbehör serverades detta med ugnsrostad potatis och morötter plus en kall krämig pestosås.


Pestolax med ugnsstekt potatis
4 port

4 laxfiléer
4 msk pesto
Olivolja

900 g potatis (gärna en delikatessvariant i påse, tex asparagus)
2 morötter
Matolja
Flingsalt

Pestosås
1 dl crème fraiche
1 dl pesto

Droppa lite olivolja i botten av en ugnsform, lägg laxen i formen och bred ut ca 1 msk pesto på varje laxbit.

Rör ihop pesto och crème fraiche, ställ in i kylen.

Skölj och dela potatisen på mitten. (eller skär klyftor om större potatisar används). Skala morötterna och dela i mindre bitar. Lägg ut potatisen (med skalytan uppåt) och morötterna i en långpanna. Häll över rikligt med olja och några teskedar flingsalt.

Sätt in långpannan i ugnen, stek i 225 grader 30-35 minuter (tills potatisen är genomstekt och har fått en fin knaprig yta). Sätt in laxen på
samma temperatur när det är 10-15 minuter kvar av potatisen. (jag körde allting på varmluft i 200 grader)

Serveras med en grönsallad och pestosåsen.

2 kommentarer:

  1. Måste missat detta inlägg innan, men ja, köttbullesalladen hann jag lära mig utantill :)

    SvaraRadera