måndag 20 februari 2012

Italiensk köttfärspaj

Kvällens middag blev en riktigt lyckad köttfärspaj influerad av Italien. Ovanpå den tomat- och oreganokryddade köttfärsröran läggs strimlor av soltorkade tomater, svarta oliver och fetaosttärningar. Allting toppas sedan med en tunn krämig äggstanning.  



Italiensk köttfärspaj

Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
50 g riven ost
1,5 dl mjölk

Fyllning
500 g blandfärs
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater (Mutti)
2 tsk oregano
Salt, svartpeppar

Topping
7 soltorkade tomater (i olja)
20 svarta oliver
100 g fetaost
2 dl crème fraiche (lätt)
2 ägg

Mixa mjöl, bakpulver och salt med smör och riven ost. Häll i mjölken och arbeta ihop en deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lyft sedan över den till en pajform. (Degen ska inte kylas eller förgräddas)

Stek färsen, salta och peppra. Finhacka löken och rör ner tillsammans med vitlöken. Stek några minuter tills löken mjuknar. Rör ner tomatpuré, sedan krossade tomter. Smaka av med oregano, salt och svartpeppar. Låt det koka i 10-15 minuter, häll sedan köttfärsröran i pajskalet.

Strimla de soltorkade tomaterna, skär oliverna i tunna skivor (tre bitar per oliv) och tärna fetaosten. Fördela detta över köttfärsen. Vispa ihop crème fraiche och ägg, häll det över fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 20 minuter. Låt pajen svalna i rumstemperatur 10 minuter före servering.




2 kommentarer:

  1. Älskar verkligen pajer i alla dess varianter och smaker! Förrätt, huvudrätt och dessert. Denna såg mumsig ut!

    SvaraRadera
  2. Riktigt god paj! Bytte dock oliverna mot tunt skivade champinjoner. Mycket gutt!

    SvaraRadera