söndag 9 januari 2011

Yoghurtmarinerad kyckling med sweet chiliwok

Idag blev det en massa nya saker för min del! Har aldrig yoghurtmarinerat kyckling förrut men det blev väldigt bra, det blev både saftigt och fick en bra smak. Jag har heller aldrig wokat grönsaker i sweet chilisås (brukar bara ha olja) - också gott. Här gjorde jag misstaget att hälla i alla grönsakerna samtidigt när morötter och paprika kräver längre tid än broccoli (minibuketter) och vårlök. Men nu vet jag det till nästa gång. :) Sista nyheten var sparrispotatisen som ICA säljer (ligger i 900 grams påsar och kallas Delikatess Asparges). Allt detta tillsammans med den krämiga sweet chilisåsen blev riktigt gott!


Yoghurtmarinerad kyckling med sweet chiliwok

Yoghurtmarinerad kyckling
4 kycklingfiléer
1,5 dl matyoghurt
1,5 tsk sambal oelek
2 tsk spiskummin
1/2 vitlök solo

Sweet chiliwokade grönsaker
2 msk matolja
1 dl sweet chili
2 tsk japansk soja
1/4 vitlök solo
2 morötter
1 röd paprika
5 salladslökar
3 dl broccolibuketter

Ugnsstekt potatis
900 g sparrispotatis (ICA Delikatess asparges)

Sweet chili sås
2 dl crème fraiche
1 dl sweet chili
1/4 vitlök solo

Rör ihop yoghurt, sambal oelek, spiskummin och riven vitlök. Putsa filéerna och lägg ner dom i en plastpåse. Häll på yoghurtmarinaden och krama på påsen så att alla filébitar täcks med marinad. Lägg in i kylen i 2 timmar, vänd påsen ett par gånger.

Skala morötterna och skär dem i tunna, sneda skivor. Dela paprikan i bitar om ca 2x3 cm. Skär salladslöken i tunna skivor. Finhacka vitlöken. Hetta upp olja, sweet chili, soja och vitlök i en wokpanna. Häll i morötter och paprika, woka i 10-15 minuter. Tillsätt broccoli och vårlök och fortsätt woka på hög värme under omrörning tills all vätska kokats/wokats bort.

Dela potatisen på mitten (behåll skalet på) och lägg den i en ugnsform. Häll över matolja och riktlig med flingsalt, rör om. Stek i 225 grader ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått en fin stekyta.

Ta upp filéerna och låt det värsta av marinaden rinna av (men torka inte av dom). Stek kycklingfiléerna i smör tills de fått fin färg. Flytta över till en ugnsform och låt filéerna steka klart i 175 grader i 10 minuter. (Jag sänkte temperaturen strax innan potatisen var riktigt klar och lät den stå kvar i ugnen tillsammans med kycklingen)

Rör ihop crème fraiche, sweet chilisås och finhackad vitlök till såsen. Låt den stå kallt en stund innan servering.

Yoghurtmarinerad kycklingfilé

Hetta upp olja, sweet chilisås, japansk soja och vitlök innan grönsakerna tillsätts


Morötter, paprika, broccoli, vårlök och vitlök wokas i olja och sweet chili.

3 kommentarer:

  1. Vilket bra tips på att wooka i sweet chili, det ska vi prova!

    SvaraRadera
  2. Jag har nu gjort din kalops och din pasta med fläskfilé och tomater, mycket gott!

    Ska prova avokadogrytan också

    Ja, sweet chili är bra att woka i!

    SvaraRadera
  3. Åh vad jag blev sugen på kyckling nu :)

    SvaraRadera