onsdag 22 september 2010

Rågrutor

Förutom filmjölksbrödet Grovlimpa med anis och fänkål bakade jag i söndags även Rågrutor och Tekakor. Känns bra att fylla upp frysen med hembakat bröd då och då! Rågrutor är ett långpannebröd med svag smak av kummin. Något tunt kanske, men det går att dela på mitten och fylla med smör och ost :)


Rågrutor
24 st

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör
2 dl rågflingor
1,5 tsk salt
2 msk mörk sirap
2 tsk kummin
10 dl (550 g) rågsikt

Garnering
1 dl rågflingor

Smula ner jästen i en degskål. Häll på vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt rågflingor, salt, mörk sirap, kummin och rågsikt. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Häll ut degen direkt i en smord långpanna. Mjöla händerna, strö lite mjöl på degen och platta ut den i plåten. Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dom med en handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor. Jäs under bakduk tills kakan ser lätt och porös ut, ca 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt i bitar.

Utplattad och skårad deg före andra jäsningen

Helgens brödbak blev havretekakor, rågrutor och grov limpa med anis och fänkål.

4 kommentarer:

  1. Härligt att ha frysen full med hembakat bröd! Detta bröd ser och låter jättegott!

    SvaraRadera
  2. Perfekt att ha en brödbakardag. Det brukar jag också, det är så bra att fylla upp i frysen. Rågrutorna såg jättegoda ut.

    SvaraRadera