Fick tips att testa Evys hasselnötschokladtårta av den nya svägerskan. Den ska bara vara 15 minuter i ugnen för att sedan stelna i kylen några timmar (eller helst över natten). I min ugn blev 15 minuter faktiskt liite för lång tid. Den var lagom kladdig i mitten men något för torr i kanten. Totalintrycket var trots det att detta är en god variant av kladdkaka (eller chokladtårta, det är ju faktiskt bakpulver i smeten) där de rostade nötterna ovanpå gör hela kakan!

Hasselnötschokladtårta
3 ägg
2 dl Socker
125 g mörk choklad
125 g smör
150 g hasselnötter
1¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Florsocker
Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen och smält den på svag värme tillsammans med smöret i en kastrull. Häll den avsvalnade chokladsmeten i äggsmeten. Hacka hälften av nötterna fint och resten grovt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, vaniljsockret och de finhackade nötterna.
Häll smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (ca 26 cm). Strö de grovt hackade nötterna över smeten. Grädda kakan i 225 grader, i ca 15 min. (Kakan ska vara lös i mitten när den tas ut ur ugnen)
Låt kakan svalna och stå kallt minst 3-4 timmar (eller helst över natten) innan den serveras. Lägg en mindre tallrik på tårtan och sikta florsocker mellan tallriken och formen.
Före gräddning
Efter gräddning - nötterna har blivit rostade och får en heeelt annan smak än de hade tidigare
Hasselnötschokladtårta
3 ägg
2 dl Socker
125 g mörk choklad
125 g smör
150 g hasselnötter
1¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Florsocker
Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen och smält den på svag värme tillsammans med smöret i en kastrull. Häll den avsvalnade chokladsmeten i äggsmeten. Hacka hälften av nötterna fint och resten grovt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, vaniljsockret och de finhackade nötterna.
Häll smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (ca 26 cm). Strö de grovt hackade nötterna över smeten. Grädda kakan i 225 grader, i ca 15 min. (Kakan ska vara lös i mitten när den tas ut ur ugnen)
Låt kakan svalna och stå kallt minst 3-4 timmar (eller helst över natten) innan den serveras. Lägg en mindre tallrik på tårtan och sikta florsocker mellan tallriken och formen.
Jag gillar att du skriver vad du tycker om det du bakar/lagar. Då vet man om det är värt att testa eller inte :) Tack för en bra blogg!
SvaraRadera