måndag 6 september 2010

Hasselnötschokladtårta

Fick tips att testa Evys hasselnötschokladtårta av den nya svägerskan. Den ska bara vara 15 minuter i ugnen för att sedan stelna i kylen några timmar (eller helst över natten). I min ugn blev 15 minuter faktiskt liite för lång tid. Den var lagom kladdig i mitten men något för torr i kanten. Totalintrycket var trots det att detta är en god variant av kladdkaka (eller chokladtårta, det är ju faktiskt bakpulver i smeten) där de rostade nötterna ovanpå gör hela kakan!


Hasselnötschokladtårta

3 ägg
2 dl Socker
125 g mörk choklad
125 g smör
150 g hasselnötter
1¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen och smält den på svag värme tillsammans med smöret i en kastrull. Häll den avsvalnade chokladsmeten i äggsmeten. Hacka hälften av nötterna fint och resten grovt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, vaniljsockret och de finhackade nötterna.

Häll smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant (ca 26 cm). Strö de grovt hackade nötterna över smeten. Grädda kakan i 225 grader, i ca 15 min. (Kakan ska vara lös i mitten när den tas ut ur ugnen)

Låt kakan svalna och stå kallt minst 3-4 timmar (eller helst över natten) innan den serveras. Lägg en mindre tallrik på tårtan och sikta florsocker mellan tallriken och formen.

Före gräddning

Efter gräddning - nötterna har blivit rostade och får en heeelt annan smak än de hade tidigare

1 kommentar:

  1. Jag gillar att du skriver vad du tycker om det du bakar/lagar. Då vet man om det är värt att testa eller inte :) Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera