söndag 6 juni 2010

Rice Crisp tårta de lux

Jag fick en förfrågan från ett par vänner om jag ville göra deras bröllopstårtor. Förutsättningarna var följande: "Se det mer som ett gardenparty, vi vill tona ner det här med bröllop lite. Inget brudpar på tårtan! När vi har kalas brukar vi alltid göra rice crisptårtan - kan du göra något med den?" Jag fick ett recept på en tårta, letade efter tips på nätet och där jag såg att en den fanns i två varianter, antingen med äggkräm eller chokladkräm som fyllning. Brudparets recept var med äggkräm.

För att göra en "de lux" bestämde jag mig för att dubbla receptet och baka ut 3 större runda bottnar (istället för att baka den i långpanna). På det nedersta lagret gjorde jag chokladkrämen (men halverade mängden choklad för att den inte skulle ta överhand), på andra lagret gjorde jag äggkrämen. Överst blev det vispad grädde, frukt och bär. Till provsmakningen av tårtan hade jag garnerat i grönt, rött och blått. Brudparet hade dock färgtema rött och oranget så till bröllopet dekorerade jag tårtan med jordgubbar, röda vindruvor, mandariner, psysalis och hallon. I mitten blev det ett tecken där brudparets initialer vävts samman (C.G + J.H), designad av bruden själv. :)



Rice crisp tårta de lux

Marängbottnar (3 st)
8 äggvitor
4 dl socker
6 dl rice krispies

Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker

Chokladkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad, 70%

Dekoration
4 dl grädde
Frukt och bär efter egen smak (Tex kiwi, hallon, jordgubbar, mandariner, blåbär och passionsfrukt)

Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör.

Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. (använd gärna assistent om du har det eftersom det tar ca 10-15 min att vispa marängen) Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar, men inte heller varma - för mjuka och kan spricka)

Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila den gärna först för att få bort ev. klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något.

Gör chokladsmeten på samma sätt. Chokladen finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.

Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut chokladkrämen och lägg på marängbotten nr 2. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar eller över natten (godast då!)

Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med frukt, bär och choklad.

Vispa marängsmeten styv, vänd sedan ner rice krispies

Marängbottnar med rice kripies i, tårtan är fylld med en chokladkräm och en äggkräm


Fyra tårtor blev det till 70 gäster

Ett alternativt sätt att dekorera tårtan på! Lime är fint men jag tyckte inte det var så gott till tårtan.. Kiwi däremot passar jättebra!

8 kommentarer:

  1. Åhh så gott! Äldsta sonen fyller 16 i juli och hans önskan är endera pannkakstårta men helst marängtårta.. tänkte göra den med rice crisp.... vi får väl se vilken fyllning han väljer själv :)

    Och för en sån som jag är det roligt med en helt annan tårta än dom vanliga jag gör :P

    Dessa såg ljuvligt goda ut :)

    Jätte fina!

    SvaraRadera
  2. Gud så fina dom blev å säkert lika goda åxå :)

    SvaraRadera
  3. Superfin tårta! Den måste ha varit jättegod!

    SvaraRadera
  4. Camilla!! Tårtorna var en sådan braksuccé!! Alla gick åt som smör i solsken. Du har tagit tårtan till nya höjder. Flera av gästerna ville ha receptet, så jag skrev ut det gamla men kom på, jag ger dem ju bara dinn bloggadress!! Helt underbara! Vi hörs när vi kommer hem. Tack för din hjälp!! Du är underbar!!

    SvaraRadera
  5. Hejsan! Dessa tårtor ser helt fantastiskt goda ut. Tänkte testa att göra en i helgen till min pojkväns kalas. En undring bara. Det står att ugnsvärmen ska vara 120 grader i en varmluftsugn. Vad motsvarar det i en vanlig? Tacksam för svar. Fortsätt att inspirera oss med gottigheter :)

    SvaraRadera
  6. J - va roligt att tårtorna gick hem och blev så uppskattade!:)

    Cissi - Man brukar sänka temperaturen i en varmluftsugn med 10% jämfört med en vanlig ugn. Dvs. står det 225 grader i receptet, kan du sänka till ca 200 grader i en varmluftugn. Marängbottnarna gräddas i 120 grader i en varmluftugn och det motsvarar en ökning till ca 135 i en vanlig ugn. I de flesta recept på rice crisptårtor står det 125 grader så kör på det istället så blir det bra! (bottnarna behöver förmodligen gräddas i 80 minuter i så fall)

    Mvh Camilla

    SvaraRadera
  7. Hej. Jag undrar bara hur tidigt på dagen man kan göra tårtorna? För i något recept står det inte mer än fyra timmar innan den ska ätas för då sjunker den ihop. stämmer det?
    Tack på förhand//Antonia

    SvaraRadera
  8. Hej Antonia!

    Jag la ihop tårtorna dagen innan bröllopet, förvarade dom i kylskåp och garnerade dom sedan samma dag som bröllopet. Jag tyckte inte att de skönk ihop nämnvärd trots att de gjordes mer än 1 dygn innan de skulle ätas.

    Hälsningar
    Camilla //Mingodasida

    SvaraRadera