torsdag 15 mars 2012

Helstekt örtfläskfilé med potatis och vitlökssås

Det finns ingen godare ugnsstekt potatis än den man gör själv av små delikatesspotatisar. Jag har tidigare använt sparrispotatis, den här gången blev det den minst lika goda Rattepotatisen. För att lyckas ska skalet vara kvar, det krävs rejält med olja och salt och att man sedan inte rör potatisen förrän 30 minuter senare då den är krispig, gyllene och redo att serveras. Ös på lite mer salt om det behövs. Servera med helstekt fläskfilé, en god sallad och kall vitlöksörtsås. En perfekt klassisk lördagsmiddag! ;-)


 
Helstekt örtfläskfilé med potatis och vitlökssås
4 port
900 g delikatesspotatis, t.ex. Ratte
1/2-1 dl matolja
2 msk flingsalt

500 g fläskfilé
1 påse BBQ-rub med örtsmak

Blandade salladssorter
Körbärstomater
Minimozarella eller fetaost
Olivolja
Crema di balsamico
Salt, peppar


Putsa fläskfilén och rulla in den i örtkryddan. Bryn sidorna i en stekpanna, flytta sedan över den till en ugnsfast form och stick in en termometer i den tjockaste delen av filén. Stek i 225 grader tills innertemperaturen visar 68 grader (det tar ca 20-30 minuter). Ta ut, vira in folie och låt köttet vila i 10-15 minuter innan det skivas upp.

Dela potatisen på mitten och lägg halvorna på en långpanna. Häll på olja och salt och blanda runt, lägg sedan ut potatisen med skalsidan uppåt. Stek i ugn, 225 grader i 30 minuter.(jag stekte den i 200 grader varmluft eftersom jag körde fläskfilé och potatis samtidigt)

Serveras med blandsallad och kall vitlöksörtsås (köp på burk, det gjorde jag - eller gör en egen!)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar