fredag 13 maj 2011

Smörgåstårta med skinka och bacon

Det var så länge sen jag gjorde en smörgåstårta så förra veckan, när jag hade en ledig dag, så passade jag på att göra en för mig ny sort med skinka och bacon som fyllning.


Smörgåstårta med skinka och bacon

60 skivor långfranska

Skinkröra
400 g majonnäs
2 dl gräddfil
200 g rökt skinka
2 dl purjolök
6 ägg

Baconröra
300 g majonnäs
3 dl gräddfil
1,5 dl sweet chili sås
2 pkt bacon

Majonnäs
Skivad ost (färdigskivad, fyrkantig - t.ex. Gouda)
Sallad
Körsbärstomater
Rökt skinka
Kokt ägg

Koka äggen och låt dom svalna.
Rör ihop majonnäs och gräddfil.
Strimla skinkan (ca 1cm breda bitar), finhacka purjolöken och hacka äggen (använd gärna äggskäraren till detta) och blanda ner allt i bunken.

Skär baconet i ca 3 cm breda bitar. Knaperstek det i en torr stekpanna och låt sedan fettet rinna av på hushållspapper. Rör ihop majonnäs, gräddfil och sweet chilisås. Blanda ner baconet i bunken.

Kantskär brödskivorna. Lägg 3x4 stycken på en bricka. Bred ut hälften av skinkfyllningen, lägg på ett lager bröd ovanpå. Bre
d ut hälfen av baconröra, lägg på ett lager bröd till. Upprepa med resten av fyllningen, avsluta med ett lager bröd. Bred ett tunt lager majonnäs ovanpå och runt om hela smörgåstårtan för att inte brödet ska torka. Plasta tårtan och ställ in den i kylen över natten.

Bred ev. lite mer majonnäs runt på smörgåstårtan för att osten ska fästa. Använd färdigskivad fyrkantiga ostskivor och tryck fast dessa runt kanten. Dekorera tårtan, t.ex. med sallad, ost, skinka, tomater, kokt ägg och persilja.



12 kommentarer:

  1. Nu har jag provat denna och det blir med beröm godkänd.

    SvaraRadera
  2. Testade denna i helgen och det blev en riktig hit!
    Tack för receptet :)

    SvaraRadera
  3. Denna är sviin-go, men byt ut lite majonäs mot creme fraiche istället så det inte blir så majonäsigt. Det gjorde jag. Sen så hade man i 1.5 st hackad chili-frukt utan kärnorna i en av rörorna(mild chili); ska testa med 3 st nästa gång. Svingott blir det kan jag säga! /cel

    SvaraRadera
  4. Tack för tipsen, allt låter väldigt bra och gott! :-)

    SvaraRadera
  5. Jag gillar inte smörgåstårta men jösses va jag blev sugen!!!

    SvaraRadera
  6. Hej! Den här smörgåstårtan låter riktigt, riktigt god. Vad jag dock undrar är hur många personer receptet räcker till? Tänkte göra en eller två till min brors födelsedag då vi kommer bli omkring 20 personer, så behöver veta hur många jag måste göra för att det ska räcka. Tack i förhand!

    SvaraRadera
  7. Hej Pyong!

    Till 20 personer hade jag gjort 2 st smörgåstårtor. Jag tycker alltid det är svårt att uppskatta hur mycket som går åt, men den här är 12 brödskivor i botten x 5 brödskivor på höjden, så 10-12 personer per tårta borde den absolut räcka till!

    Mvh
    Camilla

    SvaraRadera
  8. Supergod! En av de godaste jag ätit!

    SvaraRadera
  9. Supergod, kommer aldrig göra någon annan fyllning :)

    SvaraRadera
  10. Sååååå god är denna! Gjorde den första gången till pappa på fars dag (även jag bytte ut en del majonäs till creme fraiche, eftersom jag köpt för lite majonäs). Idag är det dags att återigen göra den, men då till min födelsedag! Längtar tills imorgon då man får äta!

    SvaraRadera
  11. Underbart god smörgåstårta!!!

    SvaraRadera