lördag 14 maj 2011

Köttfärsspett med vitlök och oregano

Förra helgens lördagsmiddag blev en snabbt ihopkomponerad grillkväll då min bror och svägerska kom på besök. Under tiden vi väntade på att briketterna skulle få rätt glöd, gjorde vi köttfärsspett och ugnsstekte potatisen. Köttfärsspetten är smaksatta med vitlök, oregano och persilja. De blev riktigt saftiga och goda så de kommer vi göra fler gånger!


Köttfärsspett med vitlök och oregano
8 st (4 port)

600 g blandfärs
1 ägg
2 msk chilisås
1/2 gul lök
1/2 vitlök solo (eller 2 vitlöksklyftor)
1/2 dl färsk persilja
2 tsk oregano
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

1 msk soja
1 msk olja

900 g sparrisspotatis (finns på ICA)
2 paprikor (gärna olika färger)
1 dl matolja
3 tsk flingsalt

Vitlökssås (t.ex. Crème bonjour cuisine)
Sweet chilisås (crème fraiche + sweet chili)
Sallad med t.ex. gurka, tomat, rödlök och italiensk salladskrydda

Blanda ägg, chilisås, finhackad gul lök, riven vitlök, färsk persilja, oregano, salt och vitpeppar i en bunke. Häll i köttfärsen och arbeta ihop allt.

Dela färsen i åtta lika stora delar. Rulla ut till långsmala rullar och stick ett träspett genom hela rullen. Blanda soja och olja och pensla köttfärsspetten med det.

Skölj potatisen och dela den på mitten. Skölj, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Häll på olja och flingsalt, rör om och stek i ugnen, 225 grader i 25 minuter. (Man behöver inte vända potatisen under tiden)

Grilla spetten runt om tills de fått fin färg och är genomstekta. Servera med sallad, vitlökssås, en krämig sweetchilisås och en god sallad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar