tisdag 15 mars 2011

Nötchokladrutor

Näste kaka ut är en kladdkakeliknande variant med massa nötter. Jag skar upp halva kakan i "riktiga" bitar, hälften i minirutor som passar bra till den kommande kakbuffén! ;-) Jag hade inte så mycket hasselnötter hemma utan fyllde upp nötmängden med salta jordnötter, valnötter och pecannötter.


Nötchokladrutor
24 stora eller 48 små

3 dl socker
200 g smör
2 ägg
2 1/4 dl (135 g) vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g nötter (antingen enbart hasselnötter eller blanda dom med pecannötter, valnötter och salta jordnötter)

Häll sockret i botten på bakmaskinens bunke. Tärna smöret, lägg i det och kör degprogrammet i 3 minuter till en slät smet. Avbryt programmet. Tillsätt äggen och kör degprogrammet i 5 minuter. Avbryt programmet. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål - häll ner mjölblandningen i bakmaskinen och kör degprogrammet i 3 minuter. Hacka hälften av nötterna och rör ner i smeten genom att köra degprogrammet i 3-4 minuter.

Bred ut smeten i en smord långpanna (ev. något mindre ugnsform). Smeten blir ganska tjock men går att smeta ut i formen med lite tålamod :) Grovhacka resten av nötterna och strö över chokladbotten.

Grädda 200 grader, 12-14 minuter. Skär i rutor och förvara sedan i kylen.

1 kommentar: