söndag 13 mars 2011

Gaffelkakor

Första provbaket med bakmaskinen blev barndomsfavoriten Gaffelkakor. Måste erkänna att jag var ganska skeptisk till hur jag skulle kunna få ihop en vanlig kakdeg med hjälp av de förprogrammerade degprogrammen som fanns. Jag hällde i alla ingredienser i den medföljande byttan, satte igång vetedegsprogrammet och följde med intresse maskinens arbete. Efter 8 minuter avbröt jag programmet och stjälpte upp en färdig kakdeg på köksbänken. Det funkade ju! :-)


Gaffelkakor

ca 20-25 st

200 g mjöl
150 g socker
1/2 tsk vaniljsocker
150 g smör

Häll i mjöl, socker och vaniljsocker i bakmaskinsbyttan. Skär smöret i tärningar och lägg det ovanpå de torra ingredienserna. Starta degprogrammet och låt bakmaskinen arbeta ihop degen i 8-9 minuter.

Stjälp upp degen på köksbänken, knåda ihop den lätt och dela sedan degen i två delar. Rulla varje del till en längd och lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt. Platta till dom med två fingrar och dra sedan med hjälp av en gaffel diagonal streck över längderna.

Grädda i 175 grader, 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten några minuter, skär sedan upp sneda snittar med hjälp av en kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar