söndag 20 mars 2011

Lyxbullar med vaniljkräm

Jag har spenderat ett antal timmar i köket i helgen för att försöka hinna göra klart vetebrödet och de flesta småkakorna inför kafferepsfinalen som är nästa söndag. :-) Tårtan (som jag fortfarande inte har en aning om vad det ska bli!) kommer jag att göra på fredag. Vetebrödet är iallafall klart nu och jag känner mig nöjd, alltid skönt! ;-) Bullarna är fyllda med smör och mandelmassa som färgats grön med karamellfärg. Efter att bullarna jäst klart lägger man på en klick vaniljkräm och sedan gräddas dom i ugnen. Den här degen blev väldigt lättarbetad och det var otroligt enkelt att använda bakmaskinen. Det tar 5 minuter att förbereda degen, sedan väntar man 90 minuter och fortsätter med det roliga - kavla ut och forma bullar. Man slipper det första knådningsmomentet samt känna av hur mycket mjöl man ska tillsätta för att få till en bra deg.



Ly
xbullar med vaniljkräm
24 st

Vetedeg
100 g smör
330 ml mjölk
3/4 dl socker
3 krm salt
1 1/3 tsk kardemumma
540 g manitobamjöl (eller vetemjöl special)
2 tsk torrjäst

Fyllning
70 g smör
140 g mandelmassa
Grön karamellfärg

Vaniljkräm
2 påsar marsanpulver
3 dl mjölk
1 msk strösocker

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Häll vätskan i bakmaskinens bunke. Tillsätt socker, salt och stött kardemumma. Väg upp mjölet och häll i det i bunken. Gör en grop i mjölet och lägg i torrjästen. Kör hela degprogrammet (det tar 90 minuter för knådning och jäsning)

Mixa ihop smör och mandelmassa, färga grönt med karamellfärg.

Stjälp upp degen och dela den i två bitar.
Kavla ut varje del till en rektangulär platta och bred ut hälften av fyllningen över hela plattan. Vik plattan dubbel - långsida mot långsida. Skär 2-3 cm breda remsor och dela dom sedan i mitten så att de liknar ett par byxor. Snurra ändarna och slå en knut, lägg dom på en bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk i 40 minuter.

Rör ut marsanpulvret och sockret i mjölken tills det bildas en tjock kräm.

Klicka ut lite vaniljkräm i mitten på varje bulle. (ev kan man behöva trycka ner degen lite lätt så gropen blir större). Pensla med ägg över hela bullen och strö pärlsocker runt om på vetedegen.

Grädda i 250 grader, ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.



7 kommentarer:

  1. åhh så gott. Och vad enkelt med vetebrödet i bakmaskinen. Jag har ju inte samma maskin men undrar ändå lite över programmet du har valt till degen???

    SvaraRadera
  2. Oj, jag läste rubriken fel först. Laxbullar med vanlijkräm lät inte så gott. Lyxbullar däremot...

    SvaraRadera
  3. Detta var verkligen lyxbullar. Och så fina dessutom!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vilka fin fina bullar! Om du bakar dem någon mer gång så kan du väl fota lite mer när du gör dem? Skulle vara kul att se hur du gör så att de blir så fina =)
    Jättebra blogg förresten!

    Mvh
    Erica D

    SvaraRadera
  5. ser hur smaskiga ut som helst :) går dom att frysa in som vanliga kanelbullar?

    Jessica

    SvaraRadera