lördag 19 mars 2011

Citronmazariner

Jag måste bara passa på att tacka alla er som läser bloggen och skickar in ert bästa kakrecept! Jag uppskattar det verkligen och hoppas såklart att någon av er kommer att få bakmaskinen! :-) Det här receptet fick jag t.ex av Eva som bor i Norge! I botten på varje mazarin finns en klick lemoncurd och ovanpå den ett mazarintäcke med mandel och apelsin. Resultatet är ett bakverk med tydlig och lagom smak av citron, riktigt fräscht och gott! Tyvärr fick jag inte ihop degen i bakmaskinen utan fick knåda den för hand.. Jag har inte bestämt vilka kakor jag ska ha med på kafferepet än, men eftersom två av kakorna inte behöver vara gjorda med bakmaskinen så har alla inskickade recept lika stor chans! ;-)


Citronmazariner
16-20 st

Skal/mördeg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
1/2 dl socker

Fyllning 1
Lemoncurd

Fyllning 2
75 g smör
3 ägg
150 g mandel (skållade och skalade)
1,5 dl socker
2 apelsiner (rivet skal)

Garnering
2 1/4 dl florsocker
1,5 msk vatten
Gul karamellfärg

Mixa ihop alla ingredienser till mördegen. Lägg ev. degen i kylen ett tag för att den ska bli mer lättarbetad.

Dela degen i 16-20 delar, rulla till bollar och tryck ut degen i mazarinformar (botten och sidorna av formen ska vara täckt med ett tunt lager deg).

Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner rivet apelsinskal och den malda mandeln.

Klicka ut en tesked lemoncurd i botten på varje skal. Klicka sedan ut mandelfyllningen i skalen. (Enligt originalreceptet ska det bli 20 mazariner men jag fick bara ut 16 st plus en ganska mycket mandelfyllning över)

Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 15 minuter. Låt kakorna svalna.

Blanda florsocker och vatten med en gaffel till en jämn glasyr och färga den gul. Bred ut glasyren på mazarinerna t.ex. med hjälp av baksidan på en tesked. Förvara i kyl eller frys.



4 kommentarer:

  1. Låter gott! Och en rolig variation till vanliga mazariner!

    SvaraRadera
  2. Så kul att du testade de, hoppas du gillade dem.
    Hälsning Eva

    SvaraRadera
  3. bakade dom förra året o ska göra dom nu. sååå goda

    SvaraRadera