onsdag 24 februari 2010

Choklad- & bananmuffins

Stora banan- och chokladmuffins från bakboken A piece of cake. Lite ändringar fick det bli eftersom jag inte hade någon citron eller gräddfil hemma, citronen uteslöt jag helt och gräddfilen ersattes med fet crème fraiche. Jag tog ut dom medan de fortfarande var lite kladdiga i mitten så de blev riktigt saftiga denna gång! Bananerna skärs i skivor och ger lite tuggmotstånd, gillar man inte det går det säkert lika bra att mosa dom.


Choklad- & bananmuffins

6 st stora

150 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 dl crème fraiche, 34%
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 bananer
200 g mörk choklad

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och crème fraiche. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt separat, rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Skiva bananerna och hacka chokladen grovt och rör ner det i smeten, spara några bitar choklad att lägga på toppen av varje muffins.

Fyll formarna till 2/3 och toppa med några chokladbitar.

Grädda i 175 grader, 20-25 minuter

söndag 21 februari 2010

Torskgratäng med chilisås och dill

Söndagsmiddagen i form av fiskgratäng smakade gott idag efter snöskottningen! Om man vill ha riktigt mjuk purjolök är det bättre att steka den först innan den läggs i ugnsformen.

Sen är inte jag riktigt överens med tiden i ugn när det gäller fiskgratänger... Av gammal vana har jag kört på 225 grader i 30 min, idag tog jag ut den efter 25 min och tyckte den var överstekt redan då. Ska testa att sänka till 200 eller 175 grader nästa gång för att se om det blir bättre... :)



Torskgratäng med chilisås och dill

3 port

400 g torsk
1 liten purjolök
4 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
1/2 dl dill (fryst)
Salt, svartpeppar

Finstrimla purjolöken och lägg den i en smord ugnsform. Tina torskblocket och dela det i sex bitar. Salta och peppra varje fiskbit och lägg det ovanpå purjon. Rör ihop grädde, chilisås och dill, krydda med salt och peppar och häll sedan såsen över fisken.

Gratinera i 200 grader, 25 minuter.

Servera till potatismos!

Dubbla chokladkakor med jordnötssmör

Chokladkakor som innehåller smält mörk choklad, kakao och hackad mjölkchoklad - fantasin behöver inte direkt flöda för att man ska förstå att de smakar... choklad! Det är mäktiga kakor som får en extra god smak av jordnötssmöret.. ett tips kan vara att inte göra kakorna för stora från början. ;) Beroende på hur många kakor det blir (jag fick denna gång ut 46 st = 23 dubbla) så kan det behövas lite mer jordnötssmör till fyllningen...


Dubbla chokladkakor med jordnötssmör
ca 20-25 st

Chokladkakor
120 g mörk choklad
120 g smör
3 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl kakao
120 g mjölkchoklad, skurna i bitar

Fyllning
150 g jordnötssmör
1 dl florsocker

Smält den mörka chokladen med smöret. Låt det svalna lite, rör sedan ner sockret och därefter äggen (ett i taget). Tillsätt mjöl, bakpulver och kakaopulver. Blanda allt väl och rör sedan ner mjölkchokladbitarna.

Ta upp en liten klick chokladdeg och rulla den till en kula. Lägg chokladkulorna på en bakpappersklädd plåt med ca 5 cm mellanrum, och platta sedan till dom lite lätt. Grädda kakorna i 175 grader, 12 min. Kakorna kan kallna på plåten.

Rör ihop jordnötssmör och florsocker. Bred lite fyllning på en kaka och lägg ihop den med en annan.

Rulla små kulor av chokladdegen, lägg ut på plåt och se till att håll avstånd i trafiken!

Nygräddade chokladkakor får kallna på plåt. Kleta lite jordnötssmörsfyllning på en hälften av kakorna och lägg sedan ihop dom två och två. Förslagsvis en med fyllning tillsammans med en utan fyllning!

Cloetta Good


Liksom många andra magbloggare fick jag ett paket från Cloetta i veckan. Paketet innehöll fyra chokladkakor från deras nya rättvisemärkta serie Cloetta Good.

Jag har försökt att utse en vinnare av de fyra smakerna mjölkchoklad, hasselnöt, mintchokladkrisp och cashew & tranbär - men nää.. jag tycker om chokladsmaken i grunden och tycker att alla smakerna är goda på sitt sätt!

Annorlunda design! (Hann inte polera upp den som man gör inför pressbilderna men ni får hålla tillgoda ändå)

Sloganen "En godsak för en god sak" får mig att undra om fyndiga Martin Timell haft ett finger med i leken här? :)

lördag 20 februari 2010

Varma mackor


Den här helgen har ägnats åt ovanvåningen så lördagens middag fick bli varma mackor! Vi hade lite tacoköttfärs kvar sedan middagen i fredags (ja ni hör.. matlagningen har gått på sparlåga hela veckan :)). Jag tycker det är gott med OLWs tacodip till tacos och det fanns rester kvar även av detta.

Såå.. det blev två olika varma mackor. Den ena bestod av tacoköttfärs, majs, tacosås (dip i gräddfil) och riven ost. Goodie!

Macka nummer två var minst lika god med rökt skinka, hackad tomat, bearnaisesås (kall, på burk) och riven ost. Strö över lite dragon efter att de har tagits ut ur ugnen.

Gratineras i 250 grader, 10 minuter. :)



Med rökt skinka, hackade tomater, bearnaisesås och riven ost

Med tacoköttfärs, majs, tacodipsås, riven ost

söndag 14 februari 2010

Äggröra och bacon

Jag tycker att en äggröra ska vara krämig, lätt saltad och serveras med knaperstekta bacon. Det var länge sen jag gjorde äggröra och har tydligen glömt bort hur fort det går. Allt var klart på 10 minuter. :)


Äggröra och bacon
2 port

4 ägg
1/2 dl grädde
1 tsk smör
Salt, svartpeppar

1 pkt bacon

Vispa ihop ägg och grädde med en gaffel. Smält smöret på medelstark värme i en liten stekpanna, häll i äggblandningen. Rör om hela tiden med en trägaffel i cirkelformade rörelser. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Servera med knaperstekt bacon

Kall Jordgubbsdrink

Man skulle kunna tro att jag har fastnat i ett jordgubbsstim - men jag tänkte bara visa denna också! :). En kall jordgubbsdrink som påminner om milkshake fast den gjord på kesella istället för glass. Jag smaksätter med både florsocker och vaniljsocker så jag vågar inte riktigt kalla det för en hälsodrink. :) Men gott är det!


Kall Jordgubbsdrink
2 glas

5 dl frysta jordgubbar
250 g Kesella lätt, 1%
1/2 dl vatten
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Tina jordgubbarna 1 minut i mikron (de brukar vara lite väl hårda för att kunna mixa direkt från frysen). Mixa jordgubbar och kesella till en slät smet. Späd med vatten och smaka av med florsocker och vaniljsocker.

Hjärtliga Jordgubbsscones

Alla hjärtans dag-frukost med hjärtformade jordgubbsscones! Jag mixade ner 1 dl frysta jordgubbar i en vanlig sconesdeg och tryckte ut formen i hjärtformade pepparkaksmått.


Hjärtliga Jordgubbsscones

3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl jordgubbar
50 g smör
1,5 dl filmjölk

Blanda mjöl, havregryn, bakpulver och salt i en mixerskål, kör ner smör tills det blir en smulig massa. Lägg i jordgubbarna och mixa tills de har finfördelats i degen. (Jag hade frysta jordgubbar som jag tinade 30 sek i mikron innan jag la dom i mixern). Rör ner filmjölken och arbeta ihop till en kladdig deg.

Mjöla ett hjärtformat pepparkaksmått och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck i sconesdeg i måttet med hjälp av en styv plastdegskrapa, lyft bort kakmåttet (det är lite kladdigt men med ett ordentligt mjölat mått går det bra, man får trycka tillbaka degen med fingrarna om det fastnar i måttet)

Grädda i 250 grader, ca 8 minuter.


fredag 12 februari 2010

Ananaspaj

Jag skulle tro att de flesta någon gång har smakat denna paj, om inte så är det hög tid! Själv gillar jag inte att äta ananas rakt men i denna paj blir det bara sött och gott :) Pajen är en av de enklaste man kan göra. Smöret till degen smälts och blandas ihop med övriga ingredienser och trycks ut i en pajform. Degen ska inte förgräddas eller vila i kylen före gräddning. Sedan vispas fyllningen ihop, hälls i pajformen och gräddas i 15 min. Klart!


Ananaspaj

Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl crème fraiche
2 ägg
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
125 g krossad ananas

Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Häll på smöret, rör ihop till en deg och tryck ut den i en pajform.

Låt ananasen rinna av i ett durkslag. Vispa ihop allt till fyllningen, rör ner ananasen sist väl avrunnen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 15 min i 225 grader.

Serveras ljummen tillsammans med vaniljglass!

Kebabpizza

Hemmagjord kebabpizza med köpt kebabkött. Jag kommer inte ihåg hur stor påsen med kebabakött men jag tror den innehåller 400 g. Denna pizza består egentligen bara av en pizzabotten med tomatsås och ost. Efter att botten ha gräddats lägger man på stekt kebabkött, tomater, fetaost och kebabsås. För den som vill ger rödlök och feferoni mer smak och färg. :)


Kebabpizza
1 långpanna eller 2 runda pizzor

Pizzabotten
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
1/2 tsk salt
5-6 dl durumvetemjöl

Fyllning
Tomatsås (Pastasås t.ex. Dolmio)
100 g riven ost
1 påse kebebkött (Lithells)
2 tomater
100 g fetaost

Kebabsås
3 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
2 msk chilisås
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
Salt

Lös upp jästen i ljummet vatten. Rör ner salt och arbeta in mjölet till degen känns smidigt, ca fem minuter. Jäs i 25 minuter.

Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ in den i kylen.

Kavla ut degen och lägg den på en bakpapperklädd långpanna. Bred på tomatsås, strö över riven ost och grädda pizzabotten i 250 grader i ca 10 minuter.

Stek kebabköttet i 5-10 min i en stekpanna.

Fördela kebabköttet på den färdiggräddade pizzabotten. Lägg på tunt skivade tomater, tärnad fetaost och kebabsås (en del av den, servera resten i en skål vid sidan om). Rödlök och feferoni är också gott att ha på pizzan!

Grädda pizzabotten, lägg sedan på stekt kebabkött, tomater, fetaost och kebabsås.

torsdag 11 februari 2010

Lime- och jordgubbsmoussetårta

En härligt somrig tårta med en vit kladdkakebotten, jordgubbsmousse och en vitchoklad- och limemousse. Bottnen blev inte så kladdig som jag trott utan mer kompakt.



Lime- och jordgubbsmoussetårta

Vit kladdkakebotten
100 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
2 msk ljus sirap
1 lime (skal + saften av halva)
1,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar
2 äggulor
1 dl florsocker
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Vit chokladmousse med lime
250 g vitchoklad
4 dl vispgrädde
2 äggulor
3 gelatinblad
1 lime (skal + saften av halva)

Botten
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en skål. Smält smöret och chokladen var för sig, rör ner smöret i chokladen. Rör ner ägg, sirap och lime (vispa inte). Häll smörblandningen över de torra ingredienserna och blanda om.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Häll i smeten i formen och grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Kakan är klar när smeten precis ”stannat”. Låt kakan kallna.

Jordgubbsmousse
Lägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lägg ner ett i taget i kastrullen. Gelatinbladet smälter under omrörning på svag värme. Rör ner gelatinblandningen med resten av de mixade jordgubbarna. Blanda ner äggsmeten i purén och vänd sedan ner grädden.

Vit choklad- och limemousse
Lägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa grädden till lös konsistens. Smält chokladen, rör ner äggulor och saften från en halv och rivet skal från en hel lime. Låt chokladen svalna något, vänd sedan ner grädden.

Häll jordgubbsmoussen på kladdkakebotten. Bred ut den vita chokladlimemoussen ovanpå, dra ev med en gaffel för att få tårtan marmorerad. Låt tårtan stelna i kylen i minst 4 timmar.

tisdag 9 februari 2010

Tacolåda

Ett vardagsalternativ till tacos. Tacoköttfärs blandat med krossade tomater, majs och crème fraiche. Häll röran över pastarör, toppa med en ostsås och gratinera tacolådan i 15 minuter!


Tacolåda

350 g pastarör (okokt)

Köttfärsröra
500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
400 g krossade tomater
1 liten burk majs (150 g)
2 dl lätt crème fraiche
1-2 tsk sambal oelek
Salt

Ostsås
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven ost
Salt, vitpeppar

Koka pastan, häll den i en smord ugnsform.

Stek köttfärsen, krydda med tacokryddan. Häll på krossade tomater, majs och crème fraiche. Smaka av med sambal oelek och salt och låt det sedan koka ihop i 5-10 minuter.

Rör ut mjölet i lite av mjölken. Späd med resten av mjölken och koka upp allt, låt det koka i 5 minuter. Rör ner osten och smaka av med salt och lite vitpeppar.

Fördela köttfärsröran på pastan, häll över ostsåsen. Gratinera i 225 grader ca 15 minuter. Serveras med sallad.

Fördela köttfärsröran på pastan.

Häll på ostsåsen. Gratineras i 225 grader, 15 minuter.

Tacolåda!

onsdag 3 februari 2010

Skogspanna

En riktig höstmiddag i feburari! Champinjoner, lök och lingonsylt ger jättefin smak åt såsen. Jag lagade detta några gånger för ett antal år sedan men sedan glömdes det, som så många andra recept, bort. Tur jag hittade det igen! ;)


Skogspanna
4 port

500 g fläskfilé
1 gul lök
200 g champinjoner
4 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kalvfond
2-3 msk lingonsylt
2 msk färsk timjan
Salt, Svartpeppar

Skär fläskfilén i skivor, bryn i smör och krydda med salt och svartpeppar. Lägg åt sidan.

Hacka löken och dela svampen i fyra delar. Stek svampen i smör några minuter, salta och peppra lite. Häll i löken och fortsätt steka tills den mjuknar och får lite färg. Häll i grädde, fond och lingonsylt. Koka upp, lägg sedan ner köttet och låt såsen koka i några minuter till. Rör ner timjan i slutet.

Det är gott med pressad potatis till!

måndag 1 februari 2010

Ugnsstekt lax med romsås

Jag tycker själv att detta ser rätt gott ut.. men det var faktiskt ingen höjdare. Har läst flera tips om att man ska täcka laxen med majonnäs eller crème fraiche för att den ska bli extra saftig. Och visst.. på så sätt blev den bra - men det här med att hälla saften från en hel citron över... Nja! (jag har ändrat i receptet och skrivit en halv citron). Jag har egentligen svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör att jag inte gillar laxen.. kanske var det lite syrligt? Både citron och crème fraiche har ju en frisk ton. (citron några fler friska toner än crème fraiche). Eller så var det helt enklelt så att jag är van att äta varmrökt lax till potatis och romsås och det är såå mycket godare!


Ugnsstekt lax med romsås

5-6 port

1 kg lax
1/2 citron
Salt, vitpeppar
2 dl crème fraiche
1 kruka dill

Romsås
3 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
2 tsk citronsaft
3 msk hackad dill (brukar använda fryst)
1/2 rödlök
50 g röd kaviar
Salt, svartpeppar

Lägg laxen med skinnet i en smord ugnsform. Häll över saften från 1/2 citron, krydda med salt och vitpeppar. Hacka dillen och rör ihop det med crème fraiche, bred röran över laxen. Gratinera i 225 grader, ca 30 minuter.

Finhacka rödlöken till romsåsen. Rör ihop crème fraiche och majonnäs först och rör sedan ner resten av ingredienserna till såsen. Ställ in såsen i kylen tills serveringen.