lördag 2 oktober 2010

Äppelcheesecakekakor

Ett nytt äppelrecept så här i hösttider kanske skulle passa bra nu? Jag hittade detta på matklubben och själva cheesecakesmeten blev jättebra, krämig och lätt att skära i rutor. Botten var lite speciell och jag är inte helt nöjd med smaken... mandel och äppel passar visserligen bra ihop men jag skulle vilja ha i några krossade digestivekex också. Sen aningens mer äppelmos så blir det nog ännu bättre! :)


Äppelcheesecakekakor
Botten
5 dl mjöl
1,5 dl råsocker
100 g finhackad mandel
200 g kallt smör

Fyllning
500 g philadelphiaost
1,5 dl socker
2 ägg

Garnering
3 dl äppelmos
1 dl mandelspån

Hacka ihop mjöl, socker , mandel och smör till en smuldeg. Ta undan 2 dl av smuldegen för att ha för garnering. Tryck ut resten i en smord liten långpanna, ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen o 175 grader, ca 12 min.

Vispa philadelphiaost, socker och ägg till en jämn smet. Bred ut smeten på den varma smulbotten och grädda 15 min till.

Ta ut kakan och bred på äppelmoset på kakan, blanda resten av smuldegen med mandelspån och blandningen över äppelmoset. Grädda ytterligare 15 min.

Låt den kallna. Ställ i kylen i minst 4 timmar och dela sedan kakan i rutor.

6 kommentarer:

  1. Väldigt snyggt upplagt! Låter som en god kaka när man gillar cheesecake som jag.

    SvaraRadera
  2. Jag älskar cheesecake så det här måste jag ju prova. Spännande att använda äpplen. :-)

    SvaraRadera
  3. Jag ville bara säga att jag fullständigt älskar din blogg! Så mycket gott och så fint presenterat! En fröjd att läsa! Jag har lagt till dig som en favorit:)
    Kramar Maria

    www.luvasmagiskajul.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Så vacker kreation! Ser väldigt smaskigt ut, och låter också. Har nog aldrig testat äppelcheesecake, men det är ju perfekt så här års!

    SvaraRadera
  5. Äppelcheesecakekaka (långt ord) är en genialisk idé! Har jag förresten sagt vad mycket beröm jag fick när jag bakade din chokladmoussetårta med passionstäcke till en 75-årsfest för några veckor sedan? Alla var jätteimponerade och älskade tårtan! På min egen 29-årsmiddag på söndag ska jag servera kladdkakan du vann pris med. Och Marija på jobbet hade ju med sig din Britas tårta i måndags. Dina recept är toppen, helt enkelt! :-)

    SvaraRadera