tisdag 19 oktober 2010

Banantårta, gluten- och laktosfri

Svägerskan fyller snart 20 år och firade med stort taberas i helgen. Jag gjorde tårtorna till gästerna och fick instruktioner att en av tårtorna skulle vara laktosfri, glutenfri och nötfri. Självklart går det att använda vanlig vispgrädde och göra sin "vanliga" tårtbotten om man inte är överkänslig. Förutom den här tårtan blev det 3 st passionsfruktsmoussetårtor.


Banantårta, gluten- och laktosfri

Glutenfri tårtbotten
4 äggvitor
4 äggulor
2 dl socker
1 tsk citronsaft
1,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Bananmousse med choklad
3 gelantinblad
4 bananer
½ citron, pressad
2 ägg
1 dl socker
100 g mörk choklad (laktosfri)
3 dl vispgrädde (laktosfri)

Garnering
3 bananer
5 dl vispgrädde (laktosfri)
1,5 dl vatten
3 gelatinblad
3 tsk bananlikörextrakt
Gul karamellfärg
Chokladströssel

Botten...
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner 1 tsk socker till varje äggvita (alltså 4 tsk). Vispa resten av sockret med äggulorna. Tillsätt citronsaften. Rör ner potatismjöl och bakpulver och vänd till sist ner äggvitorna (ta först lite grann och rör ut till en slät mjuk smet, vänd sedan ner resten av vitorna med stora luftiga tag) Häll smeten i en smord rund form (26 cm)(jag använde en teflonform, behöver du bröa kanten så se till att du använder något glutenfritt till detta). Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter eller tills provstickan är helt torr.

Bananmoussen...
Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Dela äggen och lägg gulorna och vitorna i två olika bunkar. Vispa grädden och äggvitorna var för sig. Mosa bananerna och häll citronsaften över. Vispa gulor och socker pösigt, rör ner bananmoset och finhackad choklad. Smält gelantinet (jag kramade ur bladen och la dom i en liten skål som jag sedan satte in i mikron i 10 sek). Vispa ner gelatinet i smeten. Vänd ner grädde och äggvitorna. Låt moussen stelna i kylen i ca 4 timmar.

Hopsättning och garnering...
Dela bottnen i tre delar. Fördela fyllningen på två lager. (När jag gjorde detta var moussen fortfarande ganska lös så jag spände overheadblad runt tårtan för att den skulle hålla formen bättre).

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter. Ta upp bladen, krama ur och smält dom i en kastrull med lite av vattnet. Rör ihop gelatinet med resten av vattnet, bananlikörextrakt och färga lösningen knallgul. Låt svalna till den börjar bli lätt trögflytande.

Skiva bananerna och lägg ut i ett mönster på tårtan (förutom längst ut mot kanten). Vispa 3 dl av grädden och spritsa ut gräddrosor längs kanten. Pensla gelén över bananerna. (För att undvika att gelén rinner ner längs kanten är det viktigt att gräddrosorna står tätt, har man sedan springformen eller OH-blad runt om tårtan håller det ihop ännu bättre. Jag hann inte vänta på att gelén skulle bli trögflytande men det gick bra ändå) Ställ in tårtan i kylen över natten.

Vispa resten av grädden och bred den runt tårtan.
Strö strössel på kanten av tårtan. (Inte helt lätt detta! Jag la ut bakplåtspapper för att skydda fatet sedan fick jag "slänga" på stösslet på tårtan med ganska mycket spill till följd. :) )

Efter en natt i kylen. Dagen för servering breds grädde runt kanten och strösslet "slängs" dit. :)

Banantårta fylld med två lager bananmousse med finhackad mörk choklad i.

Bonusbild på en av de övriga tre tårtorna jag bakade - en Passionsfruktsmoussetårta som brukar vara omtyckt. Fick en hälsning från Helena med bloggen baraenkakatill förra veckan där hon berättade att hon hade gjort just en sådan tårta till ett 75-års kalas och fått mycket beröm. =)

1 kommentar:

  1. Mums, det här såg otroligt gott ut! Nu blev jag tokigt fikasugen , tur jag bakade cupcakes igår så jag har kvar lite :)

    SvaraRadera