måndag 30 augusti 2010

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

Idén till det här receptet fick Johanna Westman efter att hon köpt just chokladdoppad lakritskola på Chokladfabriken i Stockholm. Själv är jag ingen lakritsfantast men efter att en kollega pratat om lakritskolan från chokladfabriken och undrade om inte jag kunde göra något liknande kom jag att tänka på Johannas recept. Jag har nu gjort kolan vid två tillfällen och till andra omgången valde jag att använda en något större form än vad som står i receptet (20x25 cm istället för 20x20 cm). Jag skar upp kolan i bitar och ställde in skärbrädan i kylen igen ett par timmar innan jag doppade dom i den smälta, men rumstempererade chokladen, eftersom kolan riskerar att smälta om chokladen är för varm.

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Flingsalt

Klä en form, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper (alt. smöra den).

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Koka upp under omrörning. oxh låt det sedan koka på medelstark värme utan lock tills termometen visar 120º eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då! Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna. Skär kolan i önskad storlek, jag delade den i 8x8 bitar. Doppa kolan i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt strax innan chokladen stelnar.

(Om chokladen är för varm när kolorna doppas kommer dom att smälta ut lite grann innan de hinner stelna igen. För att undvika detta - doppa kolan strax efter den tagits ut ur kylen och låt chokladen svalna till rumstemperatur före doppningen. Efter hand som kolorna doppas kommer chokalden att kallna så mycket att den stelnar, värm den försiktig igen tills den blir tunnflytande men inte för varm)

64 kolor fick jag ut av en sats kola när jag använde en form som är 20x25 cm. Ställ in skärbrädan med den uppskurna kolan i kylen ett par timmar före den doppas i chokladen.

Doppa i mörk choklad, strö på lite flingsalt och låt stelna...


Hemmagjort godis är en uppskattad present!

13 kommentarer:

  1. Oh jisses, jag som är lakritsfantast måste nog pröva detta receptet, ser jättegoda ut!!

    SvaraRadera
  2. Åh, en sådan fin present hade då inte jag tackat nej till =) Efter att ha testat receptet på lakritstryffel som du lade ut för ett bra tag sedan så har jag fallit pladask för choklad och lakrits, så gissa om jag är sugen på att testa dessa kolor! Jättefina bilder!

    SvaraRadera
  3. Åh, så gott det ser ut! Var köper du dom söta boxarna som du lagt kolan i? :)

    SvaraRadera
  4. Jag köpte boxen i en godisaffär i Jönköping. Tyvärr hade de bara 2 st (i olika storlekar) så jag får också fortsätta söka efter bra pralinaskar :/

    SvaraRadera
  5. oj vad gott det ser ut med dessa chokladdoppade lakritskolor!! choklad o lakrits är en riktigt god kombination tycker jag! :)

    underbara bilder med!!

    SvaraRadera
  6. Nämen du, vilken presentask. De ser köpta ut. Imponerande. Vad duktig du är! Jag måste absolut spara receptet och prova en dag, en dag då jag äter socker igen :) Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Men... hur doppar du dom? Med fingrarna eller på något annat sätt? :) De ser ju mer ut som de blivit överhällda med choklad eftersom de är så fina runt om hela?

    Mvh // Fia, http://coolafia.se

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Jag använder en vanlig gaffel och en matkniv till hjälp! Jag lägger en kola på en gaffel, doppar den i en skål med choklad och slår gaffeln lätt mot kanten på skålen för att överflödig choklad ska rinna av. Sedan tar jag en matkniv och föser av kolan från gaffeln ner på ett bakplåtspapper.

    Camilla

    SvaraRadera
  9. Hur lyckas du skära upp kolan så fint utan att det kladdar fast i kniven?

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Jag har tyvärr inget superknep när det gäller att skära upp kolan. Själv använde jag en vanlig kockkniv. Däremot har jag för mig att en del kolor fastnade i skärbrädan så jag satte in skärbrädan i kylen efter att jag skurit upp kolan för att den skulle stelna igen.

    Mvh
    Camilla

    SvaraRadera
  11. Såååå gott det blev, tack för en fantastisk blogg och God Jul!!!

    SvaraRadera