lördag 7 augusti 2010

Jordgubbskräm

Nu är väl jordgubbssäsongen över men i juli när jordgubbarna i vårt egna trädgårdsland växte som mest passade jag på att koka ihop en jordgubbskräm. Har aldrig gjort det innan men det var ju jättelätt! Snabbt gick det också. :) Jag föredrar den släta jordgubbskrämen så jag mixade allt med stavmixer. Fick lite hicka när krämen var klar eftersom det såg ut som att jag hade haft i för mycket potatismjöl (tapetklistervarning!). Då var krämen fortfarande ljummen, men efter att den kallnat helt i kylen blev den alldeles lagom i konsistensen.


Jordgubbskräm
3-4 port

1 liter jordgubbar
2 dl vatten
1,5 dl socker
2 + 1/2 msk potatismjöl (+ lite vatten)

Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg jordgubbar, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Ta bort det vita skummet som bildats med en sked.

Rör ut 2 msk potatismjöl i lite vatten, häll ner i kastrullen och rör tills krämen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och mixa krämen slät med en stavmixer. Om krämen känns tunn - rör ut 1/2 msk potatismjöl i lite vatten och rör ner detta i krämen.

Låt krämen kallna helt i kylskåp. Serveras med mjölk.


Koka jordgubbar, vatten och socker i 10 minuter. Red av med potatismjöl (mixa den ev. slät) och jordgubbskrämen är klar!

3 kommentarer:

  1. Åååh hemmagjord kräm är så mycket godare än köpt! Den köpta brukar mest innehålla tillsatser och socker. Usch! Själv är jag uppvuxen med mammas "allt i ett"-kräm. Hon tager vad hon haver i bärväg och gör kräm av det! Nästan allt funkar att kombinera! =)

    SvaraRadera
  2. Gjorde förra sommarn en jordgubbskräm av överblivna jordgubbar(storkok) och åt det med en kokostårtfyllning som inte rymts på en födelsedagstårta vi gjorde. Och det blev hur gott som helst! :D

    SvaraRadera
  3. Tack för ett bra recept! Blev sjukt god kräm! lätt var det också! Använde frysta bär och det gick lika bra det!

    SvaraRadera