tisdag 10 augusti 2010

Brownies med vit choklad och chokladsås

Åhh detta var välbehövligt! Det var länge sen jag åt en sån här chokladig efterrätt. Lagom kladdigt seg brownie med vita chokladbitar i, över detta en varm chokladsås. Receptet kommer från boken "De 100 bästa recepten med choklad". Det är en översättning från amerikanska recept där de flesta måtten är angivna i vikt. Enligt receptet är det en kolasås man har på kakan, men efter att ha smält ner 200 g mörk choklad så smakar den vääldigt mycket choklad och klassas därför enligt mig som en chokladsås. (Vill man ha kolasås så hoppar man bara över den mörka chokladen) Förutom begreppsförvirringen så är satsen chokladsås på tok för stor, halvera den och det räcker ändå gott och väl till alla browniesarna.

Själv tycker jag browniesen är god att äta som den är utan chokladsås också. Förvara dom i kylen (ska de ätas utan chokladsås är de godast kalla, med chokladsås kan man värma dom lätt så de blir rumstemperade alt. lite ljumma)


Brownies med vit choklad och chokladsås
9 st

Brownies
115 g smör
115 g mörk choklad
300 g strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
115 g vetemjöl
2 msk kakao
100 g vit choklad

Kolasås
55 g smör
225 g ljust muscovadosocker (alt. strösocker)
1,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad

Smöra en fyrkantig form, ca 18x18 cm och klä botten med bakplåtspapper.

Lägg smör och choklad i en värmetålig skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör tills allt har smält. Låt det svalna något, rör sedan ner socker, salt och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, rör om noga efter varje ägg tills allt är väl blandat. Blanda mjöl och kakao och sikta sedan ner det i smeten. Vänd ner grovt hackad vit choklad.

Häll smeten i formen och grädda i 180 grader, ca 25 minuter.

Blanda smör, socker, mjölk, vispgrädde och sirap i en kastrull. Koka upp och koka på svag värme i 15 minuter under omrörning tills såsen fått en kolabrun färg. Dra kastrullen från värmen och rör ner hackad choklad. Rör tills såsen är slät och blank.

Skär kakan i fyrkantiga bitar och servera dom med den varma chokladsåsen.

7 kommentarer:

  1. Jag fullkomligt älskar din blogg. Har gått igenom många av dina recept som både är enkla och otroligt goda =)
    Mina barn har tömt tallrikarna varje gång. Du ger mig så mycket inspiration, fortsätt med det du gör.
    Moussetårtan med passionsfrukt är nog det godaste jag smakat och inte alls svår att göra. Hade aldrig vågat tills jag hittade din blogg. Med dina fina bilder är det enkelt att hänga med.
    Hoppas att det är ok att jag delar med mig recepten till mina nära och kära.
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Hej Sara!

    Självklart får du dela med dig av recepten! Så roligt att höra att maten går hem både hos dig och dina barn :)

    Jag tvekade också länge innan jag vågade ge mig på recept med gelatin men när jag väl testat några gånger så insåg jag att det inte var så märkvärdigt. Passionsmoussetårtan är även en av mina favorittårtor!

    Ska försöka fylla på med recept lite oftare nu efter sommaruppehållet! :)

    Kram
    Camilla

    SvaraRadera
  3. Gud va gott det är. Jag har sagt till mina kompisar om den här. En dag när min kompis var hemma hos mig skulle han skriva av receptet och den här choklad såsen hade vi kvar så jag tog lite choklad sås och tog lite och läskade han. Jag och han skrattade skit mycket. Jag tycker att du skriver ner skit bra recept på olika goda saker.:)

    SvaraRadera
  4. Hej jag älskar att baka.Jag är 12år och när jag hittade din blogg blev jag super glad.Så mycket gott som ej tar flera timmar átt göra!Är väldigt glad och tacksam över din blogg! Hoppas du kommer med nya recept snart igen!

    Kram så länge!

    SvaraRadera