fredag 21 maj 2010

Britas tårta

Detta är favorittårtan nummer 1 i min familj! Alltid lika uppskattad, år efter år. :) Tårtan består av två mandelbottnar med en chokladkolakräm mellan, lite vispad grädde, några noblessplattor och färska bär. Given succé på alla kalas! ;)
Jag gör den oftast i dubbel sats men den här gången var vi bara 6 personer som kalasade så det fick bli en enkel sats. Trots att vi precis ätit grillmat så länsades tårtfatet innan vi vågade känna efter hur övermätta vi var.


Britas tårta

Mandelbottnar
100 g sötmandel
2 dl florsocker
4 äggvitor

Chokladkräm
1 dl strösocker
1 dl vatten
3 äggulor
150 g smält smör
40 g blockchoklad

Garnering
3 dl vispgrädde
Tunna chokladplattor
Ev. jordgubbar eller andra bär

Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt i mandelblandningen. Bred ut smeten till två runda bottnar på bakpapper, diameter 20-22 cm.

Grädda bottnarna i 175 grader tills bottnarna fått fin färg, ca 20-22 min. Vänd dem genast på plant underlag och dra bort pappret.

Koka vatten och socker till en simmig lag (sockerlagen är klar när man kan ”dela” den med en träslev eller silikonslikepott, den ska inte flyta ihop direkt utan först bilda en liten luftficka). Ta av kastrullen från värmen, häll över sockerlagen i en bunke och låt den svalna lite. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ner äggulorna i sockerlagen, en i sänder. Rör då och då tills krämen är helt sval och tillsätt det avsvalnande smöret lite i taget. När krämen är helt slät rörs den smälta chokladen ner. Ställ krämen i kylskåp och låt den stelna till under några timmar (eller över natten).

Bred lite mer än hälften av den kalla krämen mellan mandelbottnarna, bred sedan resten ovanpå den översta botten. Vispa grädden och bred den över tårtan. Dekorera med chokladplattor eller riven choklad och gärna färska bär.

Ställ tårtan kallt tills den ska serveras.

(Tips: gör dubbel sats och bred ut till 3 bottnar ca 25-27 cm i diameter. Alternativt gör dubbel sats och 2 långpannebottnar)

2 kommentarer:

  1. Oj, vad gott det låter! Och den ser minst lika god ut =)

    SvaraRadera
  2. Oj.oj.oj. Hittade din sida via min kompis Helena (bloggen Bara en kaka till...) Denna tårta skröt du inte med utan vidare. Gjorde den i helgen då min sambo fyllde år och den fick väldigt gott betyg. Men tyvärr fick den slåss om förstaplatsen med min daimglasstårta ( har jag gjort i snart 30 år) och det var knivskarp konkurrens...... Får se om jag kan få Helena att blogga om den någon gång! Kram marija

    SvaraRadera