lördag 8 maj 2010

Kalljästa frallor med grahamsmjöl

Jag gillar verkligen idén med kalljästa frallor! Det är den perfekta helgfrukosten - nybakade frallor utan att behöva skramla med degbunkar, knåda deg och vänta på jästider. Dessa moment måste såklart göras men det sker kvällen innan, bullarna jäser sedan i kylen över natten och på morgonen stoppas plåten direkt in i den varma ugnen. Just detta receptet tyckte jag dock var sådär.. jag vet inte om jag gjorde något fel men mina frallor kändes ganska sega och det blev inte så mycket färg på dom. Jag har tappat bort mitt favoritrecept på kalljästa frallor men jag ska leta vidare och kommer meddela ifall jag hittar det igen! :)


Kalljästa frallor med grahamsmjöl
20 st

50 g jäst
6 dl kallt vatten
2 msk olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl special

Vallmofrön/Sesamfrön

Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl och resten av vattnet. Häll i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig.

Själp upp degen och knåda i resten av mjölet. Dela degen i 20 bitar och rulla till släta bullar, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakhandduk och ställ in plåten i kylen över natten.

Ta ut bullarna ur kylskåpet morgonen efter och låt dom stå i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 250 grader. Pensla bullarna med vatten, strö på vallmo- eller sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

2 kommentarer:

  1. åh va jag gillar din goda sida=) tack för många bra recept!

    SvaraRadera
  2. Det där såg smarrigt ut :D Får testa det receptet någon dag :D

    SvaraRadera