måndag 3 maj 2010

Banoffiepaj

Den här pajen är vida känd i bloggvärlden och säkert i världen utanför den också. Jag testade den för ett antal år sedan och tyckte den var sådär då. Nu blev jag sugen på att ge den ett nytt försök för att se om jag ändrat uppfattning... men... jag tycker nog faktiskt fortfarande att den är sådär. Sen kan det ju diskuteras om det har med pajen i sig att göra eller det faktum att jag lassade upp en något för stor bit (och tog om!) och drabbades av lätt illamående efteråt. Är det någonting som får mig att sätta "sådär"-stämpel på ett bakverk så är det eftersläpande kvalmighetskänsla. (Ja. Utan dåligt samvete skyller detta på bakverket). Så med andra ord - pajen är helt okej men kolan och grädden (plus aningens för mycket botten) gör att den smakar bäst i måttliga portioner.


Banoffiepaj


Botten
200 g digestivekex
100 g smör
1 tsk kanel

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
3 bananer
2,5 dl vispgrädde
1 dajm (28 g)

Kolan behöver förberedas i god tid! Ta bort pappersetiketten från burken med kondenserad mjölk och lägg den (burken) i en gryta. Täck med vatten, koka upp och låt småputtra i 3 timmar. (Fyll på mer vatten vid behov eftersom burken hela tiden måste vara täckt). Efter tre timmar - häll av vattnet och fyll på med kallt vatten i grytan för att kyla ner kolan. Ta upp burken och låt kolan kallna (tex över natten i rumstemperatur).

Mixa kexen och blanda smulorna med smält smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en pajform (platta till med baksidan av en sked). Grädda i 225 grader, 10 minuter. Låt svalna.

Bred ut kolan på botten, skiva bananerna tunt och lägg dom ovanpå. Vispa grädden, bred den över bananskivorna och strö över hackad dajm. Ställ kallt till servering.

Bred ut kolan (=kondenserad mjölk som kokat i 3 timmar) ovanpå den bakade digestivebotten

Skiva bananerna tunt och lägg dom ovanpå kolan

Bred vispad grädde på bananerna och strö över hackad dajm

6 kommentarer:

 1. Det verkar som att alla utom jag har testat bannoffiepaj. Jag vill också prova! :-)

  SvaraRadera
 2. har ej prövat ännu ,men ser gott ut så ska nog pröva

  SvaraRadera
 3. OMG!!! Den där hade min Sambo Äääääälskat!!! :P
  Ser riktigt smarrigt ut :D
  /Jenny

  SvaraRadera
 4. Banoffie är såå gott. Ser urläcker ut i din tappning också!

  SvaraRadera
 5. istället för banan kan man ha hallon smakar godare då....

  SvaraRadera
 6. Hej,
  mm smarrigt..jag hittade mitt recept på matklubben och jag använde vaniljvisp istället för vispgrädde :)
  Hälsn Lotta

  SvaraRadera