torsdag 11 februari 2010

Lime- och jordgubbsmoussetårta

En härligt somrig tårta med en vit kladdkakebotten, jordgubbsmousse och en vitchoklad- och limemousse. Bottnen blev inte så kladdig som jag trott utan mer kompakt.



Lime- och jordgubbsmoussetårta

Vit kladdkakebotten
100 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
2 msk ljus sirap
1 lime (skal + saften av halva)
1,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar
2 äggulor
1 dl florsocker
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Vit chokladmousse med lime
250 g vitchoklad
4 dl vispgrädde
2 äggulor
3 gelatinblad
1 lime (skal + saften av halva)

Botten
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en skål. Smält smöret och chokladen var för sig, rör ner smöret i chokladen. Rör ner ägg, sirap och lime (vispa inte). Häll smörblandningen över de torra ingredienserna och blanda om.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Häll i smeten i formen och grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Kakan är klar när smeten precis ”stannat”. Låt kakan kallna.

Jordgubbsmousse
Lägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lägg ner ett i taget i kastrullen. Gelatinbladet smälter under omrörning på svag värme. Rör ner gelatinblandningen med resten av de mixade jordgubbarna. Blanda ner äggsmeten i purén och vänd sedan ner grädden.

Vit choklad- och limemousse
Lägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa grädden till lös konsistens. Smält chokladen, rör ner äggulor och saften från en halv och rivet skal från en hel lime. Låt chokladen svalna något, vänd sedan ner grädden.

Häll jordgubbsmoussen på kladdkakebotten. Bred ut den vita chokladlimemoussen ovanpå, dra ev med en gaffel för att få tårtan marmorerad. Låt tårtan stelna i kylen i minst 4 timmar.

3 kommentarer:

  1. Tack för receptet, detta ser helt magiskt ut!!!

    SvaraRadera
  2. Både låter och ser väääldigt gott ut! :-)

    SvaraRadera
  3. Det står i beskrivningen hur man gör chokladmoussen att det ska vara med ägg men i receptet står det inga ägg...

    SvaraRadera