söndag 4 oktober 2009

Grönpepparbiffar med rårakor

Detta är en av sambons favoriträtter! Nötfärsbiffar fyllda med philadelphiaost som smaksatts med grönpeppar, till det serveras rårakor och en gräddig grönpepparsås. Det är himla gott, men tar lite tid att göra. Kanske ett tips till en helgmiddag? :)


Grönpepparbiffar med rårakor
4 port

Nötfärsbiffar
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
Svartpeppar (efter egen smak)
100 g philadelphiaost
2 tsk grönpeppar
1 krm salt

Rårakor
1 kg potatis
Salt, svartpeppar

Grönpepparsås
½ gul lök
1 dl vatten
2 tsk köttbuljongpulver
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk grönpeppar
¾ msk maizenaredning
Soja

Blanda ihop färs, ägg, salt och svartpeppar. Dela färsen i fyra bitar och platta ut dem till rundlar som är ca 8 cm i diameter. Rör ihop ost, krossad grönpeppar och salt. Fördela röran på biffarna. Forma färsen runt osten och nyp ihop kanterna ordentligt. Stek i smör på medelvärme.

Skala potatisen och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Stek tre rårakor i taget i smör, salta (potatis kräver ganska mycket salt) och peppra med lite svartpeppar. Varmhåll rårakorna under tiden de andra steks genom att lägga dom i en ugnsform som du sätter in i ugnen på 125 grader.

Stek löken i smör tills den blir mjuk och glansig. Häll i vatten och köttbuljong och låt det koka i 5 min. Tillsätt krossad grönpeppar och grädde. Häll i maizena och koka några minuter tills såsen tjocknat. Servera såsen som den är eller sila den ifall du vill ha en slät sås.

Forma färsen till fyra rundlar, gör en fördjupning och lägg i en matsked fyllning, Arbeta ihop färsen tills den täcker osten.

1 kommentar:

  1. Grönpeppar är verkligen en underskattad krydda. Mycket god! Rårakor är också en sån där rätt som man lätt glömmer bort men som är hur smarrigt som helst. Tack för päminnelsen!
    Väldigt fin blogg och stort grattis till kak-priset!!!!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera