tisdag 21 januari 2014

Tipple chocolate chip cookies

Oooh!! Ett guldrecept!! Det var länge sen jag hittade ett nytt sådant! Dessa fantastiskt goda kakorna hittade jag i Roy Fares senaste bok United states of cakes. Nu är ju herr Fares en noggrann konditor som anger alla ingredienser i vikt, inget fel med det såklart, men jag litar inte fullt ut på min våg när det gäller enstaka gram så därför använder jag volymmått till salt och bikarbonat. En sak jag missade ser jag nu när jag skriver av receptet är att jag körde 175 grader UTAN varmluftsfunktion. Och eftersom de blev så bra kommer jag göra likadant nästa gång! ;-) Sen den sista lilla ändringen - jag hoppade över garneringen som egentligen ska vara ringlad, smält, mörk choklad. Tyckte de var snygga och goda ändå!
  

Tripple chocolate chip cookies
15 st

70 g rumsvarmt smör
100 g farinsocker (1 3/4 dl)
45 g strösocker (1/2 dl)
120 g vetemjöl (2 dl)
40 g kakao (1 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
2 g salt (1 krm)
55 g ägg (1 st)
100 g mörk choklad, 55%
50 g mjölkchoklad
50 g vit choklad

Garnering
100 g mörk choklad, 55%


Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsfunktion)
Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Grovhacka all choklad och arbeta in den i degen. Om degen känns kladdig: plasta in den och låt den ligga i kylen i cirka 20 minuter.

Dela degen i 15 bitar (jag gjorde en rulle och skar den i 15 bitar), rulla bitarna till kulor och lägg dom glest på plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda dom mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna en aning och flytta därefter över dom till ett galler för att svalna helt.

Hacka chokladen till garneringen. Smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikro. Ringla choklad på varje kaka och låt stelna. Förvaras torrt.
Före gräddning. Dela degen i 15 bitar, rulla till bollar och platta till dom något.

Tada! Perfekt storlek, har flutit ut lagom mycket och har fin form. När de svalnat är de härliga sega med mycket chokladsmak.

1 kommentar:

  1. Åh, herregud, säger jag bara. Jag som älskar choklad (inte vit dock, men det funkar nog i dessa kakor). Dessa måste jag prova. Kalaset på lördag blev just utökat med en sats av dessa tror jag. :)

    SvaraRadera